От днес всеки официално може да се докосне до опакованата

...
От днес всеки официално може да се докосне до опакованата
Коментари Харесай

Триумфалната арка ще остане опакована повече от 2 седмици

От през днешния ден всеки публично може да се допре до опакованата Триумфална арка на актьора с български генезис Кристо.

Над 25 хиляди кв. метра плат в сребристосини нюанси прегръща емблемата на Париж от няколко дни, за алените влакна, препускащи през арката, са употребявани други 3000 метра материал.

В продължение на 16 дни, до 3 октомври, всеки ще може да се допре до идващия шедьовър в сбирката от прояви на актуалното изкуство на към този момент починалия Христо Явашев.

Заедно със спътницата си Жан-Клод, която среща в Париж, той опакова редица забележителности, в това число немския Райхстаг. За Триумфалната арка двойката мечтае още от 60-те години на предишния век, само че реализирането се оказва повече от мъчно. То бе позволено едвам през 2019 година от държавното управление и щеше да е първият повсеместен план, който Кристо извършва след гибелта на Жан-Клод.

„ Той искаше жив обект, който с движещите си гънки да трансформира повърхността на монумента в нещо чувствено “, споделя за „ Ню Йорк Таймс “ племенникът на Кристо, Владимир Явашев, който е планов шеф на пакетирането. В структурата са употребявани и стоманени покрития с тегло към 150 тона. Владимир се мести от Ню Йорк във френската столица преди две години, с цел да застане управлява събитието и да сбъдне фантазията на чичо си.

Монтажът продължи от 15 юли до 17 септември, а демонтажът ще е с към месец по-бърз – от 4 октомври до 10 ноември. В целия този развой вземат участие към 1200 души.

„ Мисля, че всички би трябвало да имаме вяра в това: лудите фантазии би трябвало да са вероятни “, сподели тази седмица пред Триумфалната арка френският президент Еманюел Макрон по мотива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР