От днес влизат в сила важни промени за пенсиите, които

...
От днес влизат в сила важни промени за пенсиите, които
Коментари Харесай

Влиза в сила най-голямото увеличение на пенсиите от 2008 г. насам

От през днешния ден влизат в действие значими промени за пенсиите, които би следвало да доведат до най-голямото им нарастване от 2008 година насам. За пръв път от времето на Емилия Масларова, съществуващите пенсии ще бъдат преизчислени, което би следвало да докара до 12,5% междинен растеж. Също за пръв път се случва и новите размери на минималната и оптималната пенсия да се вкарват в последната седмица на годината, вместо от началото на идната или с юлската индексация по швейцарското предписание.

Всичко това е резултат от бурните диспути, които късите парламенти на 2021 година посветиха на 2-та милиона възрастни българи. Днешните промени не бяха замислени тъкмо по този метод, а влизането им в действие на тази необикновена дата се дължи на обстоятелството, че Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия похитиха в пленарната зала желанията на служебния кабинет, като осигуриха гласове за отпущането на 120 лева месечна добавка към пенсиите за последните три месеца на годината. Тези партийни игри обаче са добра вест за възрастните - поради това, че нарастванията влизат в действие от Коледа, другия месец те ще получат към новата си пенсия и добавка за последните 7 дни на 2021 година

На процедура нарастванията на пенсиите, въпреки и най-сериозните от години, няма да бъдат почувствани от пенсионерите, защото те няма да доближат размера на получаваната в този момент добавка от 120 лева Тъй като кабинетът желае да резервира парите на възрастните на настоящо равнище, се планува нова коронавирус добавка от 60 лева, която ще се заплаща до юни в това число. Така пенсионерите на минимална пенсия да вземем за пример ще получават от януари 430 лева (370 лева плюс 60 лева добавка) вместо 420 (300 лева плюс 120 лева добавка).

 

ПРЕИЗЧИСЛЕНИЕТО

Всички пенсии, които се отпускат с начална дата след 24 декември 2021 година, ще се пресмятат с нова тежест за годините застрахователен стаж без преобразяване (превръщане се прави на стажа в първа и второкласен труд). Процентът се усилва от 1,2 на 1,35.

Същата смяна влиза в действие и за съществуващите трудови пенсии и добавки, заради което отпуснатите до 24 декември 2021 година пенсии и добавки ще бъдат преизчислени. Средното нарастване на пенсиите би следвало да съставлява 12,5%, съгласно претекстовете към актуализацията на пенсионния бюджет. Реалното нарастване може да бъде по-голямо от 12,5 на 100, в случай че преизчисленият автентичен размер на пенсията е под оферти със законопроекта нов най-малък размер на пенсиите за трудова активност за съответния тип, защото в този случай ще бъде избран на него, написа още в тях.

 

Как да разберем какво е нарастването?

През януари пенсионерите ще получат пенсията си в новия размер, плюс разликата сред остарелия и новия размер за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 година Към това към този момент е ясно, че ще има и нова добавка от 60 лева, която заменя остарялата от 120 лева

За преизчисляването на всяка пенсия ще бъде издадено предписание, само че то ще се връчва при поискване. Ако човек не може да се ориентира какъв брой е станала пенсията му, то има няколко благоприятни условия да получи разпореждането за своята пенсия. Може да отиде в приемната на съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, може да го получи с предложено писмо с противоположна квитанция или пък в случай че е напред с технологиите - посредством системата за несъмнено електронно връчване. Най-лесно справката се прави с ПИК на Национален осигурителен институт, като в този случай човек ще може да ревизира разпореждането си на уеб страницата на Национален осигурителен институт след началото на януари.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Последното преизчисление на пенсиите беше през 2008 година Тогава всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2007 година, бяха преизчислени от 1 октомври 2008 година със средномесечния застрахователен приход за страната за 2007 година В резултат, към 1 085 000 пенсии (62.6 на 100 от всички пенсии за трудова активност към оня момент) получиха нарастване от приблизително 8.5%.

Именно това преизчисление беше мотив в първия си мандат Борисов постоянно да държи словоизлияния против Българска социалистическа партия, че са нараснали пенсиите на негов тил, а той би трябвало да ги заплаща. То беше и причина първото държавно управление на Борисов да замрази пенсиите от 2009 до 2013 година, когато опита несполучливо да ги компенсира за насъбраната в това време инфлация.

 

МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усилва от 300 на 370 лева от 25 декември. Въз основа на този размер се дефинират минималните размери и на останалите типове пенсии, свързани с трудова активност, като да вземем за пример:
- 314,50 лева (85 на 100 от 370 лева.) – за пенсията за застрахователен стаж и възраст, отпусната при изискванията на повърхностен застрахователен стаж (към момента – не по-малко от 15 година автентичен застрахователен стаж);
- 314,50 лева (85 на 100 от 370 лева.) – за пенсията за неработоспособност заради общо заболяване при трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане сред 50 и 70,99 на 100, надлежно 388,50 лева за същия тип пенсии при % на увреждане от 71 до 90 на 100 и 425,50 лева – за над 90 на сто;
- 277,50 лева (75 на 100 от 370 лева.) – за наследствените пенсии.

С идните промени пенсионерите, които получават най-малък размер на съответния тип пенсия ще доближат 1 044 000 при 892 000 към сегашния миг. Така публично всеки втори пенсионер ще е с минимална пенсия.

 

МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ
Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се усилва – от 1440 лева на 1500 лв. Така пенсионерите, чиито пенсии са лимитирани до така наречен „ таван “ на пенсиите ще се усилят от към 27 500 на над 34 000.

 

СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ

От 25 декември обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 148,71 лева на 170 лева, а с нея се усилват още четири типа пенсии, които не са свързани с трудова активност - пенсията за военна неработоспособност, пенсията за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия.

Право на обществена пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца. Размерът на ГМД е 75 лева на месец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР