От днес влиза в сила новата програмна схема на БНТ,

...
От днес влиза в сила новата програмна схема на БНТ,
Коментари Харесай

По-малко политика в сутрешния блок, "Студио Х" и още промени в програмата на БНТ

От през днешния ден влиза в действие новата програмна скица на Българска национална телевизия, обещана от генералния шеф Константин Каменаров. Тя планува отпадане на част от предаваните до момента излъчвания и смяна във времето за лъчение на други. За някои от измененията се разбра в последните две седмици от изявления в медиите и реклами. Публично публичната телевизия до момента не е оповестявала дали зад измененията стои някаква тактика, отбелязва седмичникът " Капитал ". Подробности за новостите станаха известни от изявление на Каменаров за вестник " 24 часа " в края на предходната седмица.

Сервизна информация в утринния блок

Сериозна смяна, която Българска национална телевизия обмисля, е намаляването на политиката в утринния блок на малкия екран, оказва се от изявлението. Модулът, в който ще се разисква политика, евентуално ще бъде половин час и ще има обособен водещ, симпатична млада двойка момче и момиче ще водят останалата част от предаването, която ще е най-вече със сервизна информация. Не се прецизира от кой момент ще влезе в действие смяната. " Сутрин малкия екран е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш 100 други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката журналистика е вечер. Само България има този анормален модел заран някакви озъбени хора да ти приказват по изключително нечовечен метод ", изяснява Каменаров.

Уточнява, че всички екипи в малкия екран поставят старания да освежат предаванията си. част от това са промени в заглавията: " Сутрешен блок " вместо " Денят стартира " и " Култура.бг " вместо " Денят стартира с просвета ".

" Панорама " остава в петък вечер, само че предаването на " Открито " с Валя Ахчиева към този момент ще е в неделя вечер след новините и ще се редува с предаването за документалистика " В кадър " . Снощи беше първото лъчение в новия час.

Също нощес беше показан първият брой на играта " Стани богат " в ефира на Българска национална телевизия. водещ е артистът Михаил Билалов

Без " Шоуто на канала " и Плюс това "

Генералният шеф на Българска национална телевизия удостоверява, че прекъсването на " Шоуто на канала ", предавано в събота вечер, защото станало еднакво. Уточнява обаче, че малкия екран ще има ново хумористично предаване и дава да се разбере, че то ще бъде правено от същия екип, само че с нова идея. до момента в който това стане, в снеговото време ще бъде предаван игрален филм.

От ефир падат също " Плюс това " с водещи Милена Цветанска и Георги Милков и съботното издание на " Отблизо " с Мира Добрева. Първото ще бъде заместено от " Денят стартира с Георги Любенов " (което до момента вървеше единствено в неделя) и ще се излъчва от 9 до 10.30 ч. Второто малкия екран ще замести през септември с младежко различно предаване, водено от Боряна Граматикова, която сега е част от екипа на " Отблизо ". Рубриката на Мира Добрева ще продължи да се излъчва в неделя.

Предаването за интернационална политика " Светът е 7 " също пада от програмната скица поради неприятен час на програмиране - в 17 ч. в петък, а Константин Каменаров твърди, че на дирекция " Информация " е предоставено оптимално бързо да показа план за качествено предаване на същата тематика. Идеята е то да бъде показвано в пояса за истинска журналистика - към 21 ч., когато вървят " Истолия.бг " и " Референдум ".

 Генералният шеф на БТН Константин Каменаров
© Цветелина Белутова, Капитал

Генералният шеф на БТН Константин Каменаров

Завръщането на " Студио Х "

В изявлението си Константин Каменаров анонсира завръщането на " Студио Х " - една от емблемите на малкия екран преди измененията. Рубриката, която показваше късно вечер в събота престъпни филми, беше извънредно известна през 80-те години. към този момент не е известно по кое време ще тръгне още веднъж тя и какви филми ще демонстрира.

Друга оригиналност е " Вкусната Европа " - предаване за европейска кулинария, с водещ Ути Бъчваров.

До месец Българска национална телевизия ще пусне " Шоуто на Греъм Нортън ", а измежду филмите, които се сортират за праймтайм, са български комедии като " баш майсторът " и ситкомът " Клиника на третия етаж ".

Българска национална телевизия 2 - канал за просвета и обучение

Превръщането на БНТ-2 в политематичен канал с профил просвета и обучение се чака през септември.

Промяната беше част от концепцията, с която Константин Каменаров беше определен отпред на публичната телевизия. За нея обаче е належащо още време, " тъй като на процедура произвеждаме нов тв канал, който съдържа всичко - от жълтите плочки в София до най-сериозната външна страна ". Директорът на малкия екран прецизира, че концепцията е в него да бъдат привлечени " младежи с съвременни специалности и занятия, които са недотам публично осъзнати и известни - блогъри, влогъри, трендсетъри, инфлуенсъри "

Регионалните тв центрове ще запазят наличието, изисквано от лицензията на Българска национална телевизия, твърди той.

В изявлението си Констатин Каменаров показва, че измененията не са прибързани, а премислени, пресмятани, направени след допитване и социологически изследвания. Целта е да разнообразят програмата и да привлекат публика, с цел да може малкия екран да извършва публичната си функционалност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР