От днес влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното

...
От днес влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното
Коментари Харесай

От днес: ДДС за виното и бирата става 9%

От през днешния ден влиза в действие новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. Те ще се таксуват с налог върху добавената стойност от 9% вместо досегашните 20%.

След като от първи юли по-ниската ставка е годна за храните и безалкохолните питиета в заведенията за хранене и при кетъринг услугите, в този момент тя се уголемява и върху виното и бирата с ремонти, признати в последните дни на работата на депутатите преди им лятната почивка. Разширяването на 9-процентното изключение бе контрактувано на съдружен съвет.

Данък добавена стойност за бирата, виното и фитнес услугите се понижава на 9% от 1 август

В него ще бъдат обхванати и спортните уреди, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни стадиони, да вземем за пример.

Ако инцидентните транспорти са проведени за туризъм, също ще се употребяват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските сътрудници са част от изключението, чиято обща вреда за хазната не е планувана.

От съдружния съвет подчертаха, че за юни приходите от Данък добавена стойност като цяло в хазната с 28 милиона лв. повече по отношение на година по-рано, макар пандемията. Първото ново изключение от 20-процентната ставка обаче влезе в действие от 1 юли, тъй че резултатите за юни не могат да бъдат референтни за резултата от смяната.

Преди пандемията само хотелиeрите се употребиха от 9-процентната ставка, като тези текстове попадат от години в българското законодателство.

След парламентарната почивка следва нова серия от промени в Закона за Данък добавена стойност. Тя ще бъде поради анулацията на текстовете на Наредбата за касовите апарати, свързани със софтуера за ръководство. През годините те бяха променяни неведнъж, а бяха и обект на неодобрение от бизнеса, предава Българска национална телевизия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР