От днес в страната действа извънредно положение. Причината за въвеждането

...
От днес в страната действа извънредно положение. Причината за въвеждането
Коментари Харесай

Виктор Орбан ще може да управлява Унгария с укази

От през днешния ден в страната работи " изключително състояние ". Причината за въвеждането му - войната в Украйна и желанието на премиера да " отбрани финансовата и енергийната сигурност " на унгарците.

Само няколко часа откакто следващото, четвърто за последните 12 години, държавно управление отпред с министър-председател Виктор Орбан, встъпи в служба, той направи послание към унгарците в профила си във Facebook.

" Светът е на ръба на икономическа рецесия. Унгария би трябвало да стои встрани от тази война и да отбрани финансовата сигурност на фамилиите. Това изисква благоприятни условия за маневри и незабавни дейности. Правителството, според правата, които има по Конституция, ще разгласи изключително състояние от среднощ на 25 май ", сподели Орбан.

Часове преди обръщението на Орбан, Народното събрание, в който 2/3 болшинство има неговата партия Фидес, утвърди промени в Конституцията, с цел да разреши на премиера сходен ход.

В дословен превод мярката значи " състояние на заплаха ", и ще разреши на премира да " прескача " Народното събрание и да ръководи с укази.

Виктор Орбан се възползва от въвеждането на " изключително състояние " за трети път откогато ръководи Унгария. За първи път това се случи през 2015 година по време на мигрантската рецесия, когато Будапеща се разгласи за страж на християнските полезности.

За повторно нетрадиционната мярка беше въведена по време на Ковид-пандемията. Сега прибягването до този ход се случва в комплициран за Унгария миг - висока инфлация и бюджетен недостиг заплашват стопанската система, страната отхвърля да поддържа следващия пакет наказания на Европейски Съюз против Кремъл, част от който е цялостно петролно ембарго за Русия. Унгарският съюз за цивилен свободи подлага на критика решението на Орбан за изключителното състояние, с обяснението, че то към този момент става " непрекъснато " и че е на път да се трансформира в " новото обикновено ", а това заплашва съществени права на унгарците. Местни медии припомнят, че изключителното състояние поради Ковида трябваше да изтече идващия вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР