От днес в Италия влизат облекчения на правилата, въведени заради

...
От днес в Италия влизат облекчения на правилата, въведени заради
Коментари Харесай

Италия, Шотландия и Ирландия облекчават антиковидните ограничения

От през днешния ден в Италия влизат облекчения на разпоредбите, въведени поради ковид, написа АНСА. За цялата страна обаче остават в действие вечерният час, който стартира 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, даже навън, с изключение на за деца до 6 години и за спортни действия, както и правилото за обществена отдалеченост.

Облекченията засягат главно по този начин наречените жълти зони - зони в които рискът от разпространяването на болестта е сдържан. Там се позволява свободното влизане и излизане от обитаемоте места и от зоната. Възможно е сред 5 и 22 ч. в жълтите зони четирима възрастни оптимално да посещават един път на ден частно жилище. Магазините в жълтите зони са отворени, а от през днешния ден там се отварят и заведенията за хранене, като потреблението е единствено навън, на обед и на вечеря. Заведенията за хранене ще могат да отворят порти и на закрито, единствено за обяд, на 1 юни. Ограничения няма за заведенията, намиращи се в хотели.

В жълтите зони комерсиалните центрове ще останат затворени през уикендите до 15 май. Днес се отварят в жълтите зони и музеите, театрите, концертните зали, киносалоните, клубовете с осъществявания онлайн. Има условие посетителите там да са до 50 % от нормалното, което ще значи не повече от 500 фенове на закрито и 1000 фенове навън.

В жълтите зони се възобновяват и спортните действия навън, в това число и отборните спортни действия и тези, при които има физически контакт, само че съблекалните не могат да се употребяват. Басейните навън ще бъдат отворени едвам на 15 май, а спортните зали на 1 юни.

Остават затворени нощните заведения, балните зали и са неразрешени всевъзможни частни тържества.

Относно учебното заведение в жълтите зони от през днешния ден на 100 % присъствено учат децата от началното учебно заведение и прогимназията, до момента в който при гимназиалните класове и в университетите наличието е сред 70 и 100 %. Присъствени са изпитите и отбраните в университетите в жълтите зони.

За жълти зони в петък бяха оповестени множеството от италианските области, а точно Абруцо, Кампания, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Тоскана, Умбрия и Венето, както и самостоятелните провинции Болцано и Тренто.

В страната има единствено една алена зона - Сардиния, т.е. зона с висок риск от предаване на болестта. От през днешния ден кардинално в алените зони може да се напущат обособените територии - общини и провинции или самите области, само че с един от трите типа документи - документ за сложена ваксина, документ за изкарана зараза и изцеление и документ за негативен тест за ковид, осъществен до 48 часа преди пътуването. Италианските медии обобщават тези три документа с понятието зелени документи.

Разрешени са напредванията в алената зона поради работа, здравни претекстове или поради прибиране вкъщи. Не може да се посещават родственици и другари по веднъж на ден, както в жълтите зони. Може да се излиза от къщи за оживление или самостоятелна спортна активност, като това би трябвало да е в региона на местоживеене. В алените зони началните учебни заведения и прогимназиите се учи присъствено на 100 %, до момента в който гимназиите би трябвало да подсигуряват 50-процентно присъствено образование. В университетите се организират присъствено изпити.

В алените зони несъществените магазини остават затворени, както и заведенията за хранене, които могат да продават храна за у дома до избран час.

Оранжеви зони, в които рискът е по-висок от сдържан са в този момент областите Сицилия, Базиликата, Пулия, Калабрия и Вале Д`Аоста.

От общините и провинциите в оранжевите зони и от самата оранжева зона ще може да се излиза с по този начин наречените зелени документи. Може да се вършат визити при родственици и другари по един път на ден, като посетителите би трябвало да са до 4 възрастни. Магазините са отворени, до момента в който заведенията за хранене са затворени, само че доставят храна за у дома. На намерено може да се упражнява самостоятелен спорт. За учебните заведения в оранжевата зона са в действие разпоредбите от жълтата зона.

Относно зелените документи АНСА прецизира, че тези за сложена ваксина и тези за преболедуван Ковид-19 са с годност 6 месеца от датата на издаване на документа.

Шотландия и Ирландия облекчават антиковидните ограничавания

Шотландия и Ирландия облекчават през днешния ден анковидните ограничавания, връщайки се постепенно към естествения живот преди пандемията, съобщи ДПА.

Шотландия, която е въвела няколкостепенна система ще позволи на всички магазини, фитнес зали и спортни обекти на закрито да отворят отначало, а пъбовете, кафенетата и заведенията за хранене ще отворят външните си площи за групи до шест души.

Ще бъде възобновено също осъществяването на услуги по домовете като разчистване, поправки, боядисване.

По-рано бе позволено отварянето единствено на фризьорските салони и бръснарниците, магазините за домашни използва и електрическо съоръжение и автомобилните салони, а младежите сред 12 и 17 години можеха да се занимават със спорт навън.

В Ирландия бяха възобновени спортните занимания за младежи под 18-годишна възраст навън, както и работата на голф игрищата и тенис кортовете, а жителите могат да посещават обекти навън като зоологически градини и паркове.

От 12 април членове на до две семейства могат да се срещат навън, а на жителите е разрешено да пътуват отвън окръзите си за спортуване и отмора. Преди това бе неразрешено отдалечаването на повече от 5 километра от домовете, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР