От днес в Европейския съюз влизат в сила нови правила

...
От днес в Европейския съюз влизат в сила нови правила
Коментари Харесай

В ЕС влизат в сила нови правила за етикетиране на вредните химикали

От през днешния ден в Европейския съюз влизат в действие нови правила за идентифициране и етикетиране на ендокринните разрушители и други нездравословни химикали, заяви ДПА.

Правилата бяха препоръчани за първи път от Европейската комисия през декември и целят по-доброто информиране на потребителите и служащите за рисковете от сходни химически субстанции, след което бяха подкрепени от Европейския парламент и членките на Европейски Съюз.

Новият закон изисква " производителите, вносителите или потребителите надолу по веригата на субстанции или смеси да класифицират, етикетират и опаковат по подобаващ метод своите рискови химикали, преди да ги пуснат на пазара ", написа в прессъобщение на Еврокомисията.

Ендокринните разрушители са субстанции, които въздействат на равнищата на хормоните в човешкия организъм и могат да бъдат открити да вземем за пример във фармацевтични артикули, пестициди или пластмасови добавки.

Нежелано излагане на сходни въздействия може да бъде евентуално нездравословно за хората, като основава риск от нараснала заболеваемост от някои типове рак и понижаване на броя на сперматозоидите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследванията демонстрират, че ендокринните разрушители повреждат репродуктивното здраве на някои сухоземни и морски типове, в това число на птици, риби, алигатори и костенурки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР