От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за

...
От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за
Коментари Харесай

ЦИК приема документи от инициативни комитети за участие в президентските избори

От през днешния ден Централната изборна комисия стартира да приема документи за регистрация на инициативни комитети за присъединяване в изборите за президент и вицепрезидент на 14 ноември. 

Приемането на документите ще се прави всеки ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. в постройката на Народното събрание, пл. „ Княз Александър І “ № 1, формален вход, източно крило, откъм паркинга настрана от Националната художествена изложба. Крайният период е 17:00 часа на 4 октомври. 

За присъединяване в изборите за президент и вицепрезидент на републиката могат да се основават инициативни комитети, които да повдигнат самостоятелни претенденти. Депозитът за регистрация в ЦИК е от 100 лева

Съставът на инициативния комитет би трябвало да е не по-малко от 21 гласоподаватели с непрекъснат адрес на територията на страната. Всеки гласоподавател може да взе участие единствено в един предприемчив комитет, а в заявката за регистрация се показват имената и адреса на претендентите за президент и вицепрезидент на републиката, за които по-късно ще се желае регистрация още веднъж пред ЦИК.

Право да бъде избиран за президент и вицепрезидент на републиката има всеки български жител, който няма друго поданство, навършил е 40 години към датата на изборите - 14 ноември, не е поставян под забраняване, не изтърпява наказване отнемане от независимост и е живял последните 5 години в страната. Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбирани на същата служба единствено за още един мандат. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР