От днес ще започнем един нов път, който Република Северна

...
От днес ще започнем един нов път, който Република Северна
Коментари Харесай

Министрите на външните работи на България и РСМ председателстваха второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия

От през днешния ден ще стартираме един нов път, който Република Северна Македония заслужава да извърви по най-хубавия метод, с наша помощ и благодарение на всички страни – членки на Европейски Съюз.

Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска пред своя сътрудник Буяр Османи по време на второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония, което се организира в София.

Министър Генчовска акцентира, че в поддръжката по този път за страната ни основно изискване остава върховенството на закона и спазването на Договора от 2017 година В рамките на срещата бе изработен обзор на Договора и бяха обрисувани ограничения за неговото изцяло и дейно осъществяване през идващия интервал.

След края на диалозите двамата външни министри подписаха протокол от съвещанието, който обрисува периодите и тематиките, по които Република Северна Македония би трябвало да одобри съответни стъпки. Министър Теодора Генчовска акцентира нуждата постигнатите съглашения и договорености да бъдат претворени на процедура.

„ За Република Северна Македония е значимо нашите две страни да са освен съдружници в НАТО, а и близки сътрудници и другари в Европейски Съюз “, сподели Буяр Османи. Той акцентира, че връзката сред двете страни би трябвало да се реализира на всички равнища – от най-висшето политическо, до връзките с елементарните жители.

На срещата участваха съпредседателите на Съвместната междуправителствена комисия и представители на двете държавни управления. Беше регистрирано, че за малко време са реализирани триумфи по хоризонталните политики. Основен акцент в диалозите бе задълбочаването на енергийната и транспортната съгласуваност, както и на съдействието в региона на правораздаването, туризма и културата.

България не прави оттегляне във връзка с позицията си за формалния език на Република Северна Македония по така наречен френско предложение, уточни още Теодора Генчовска. Първият ни посланик съобщи, че специалистите от Министерство на външните работи остават в подготвеност да продължат взаимоотношението с сътрудниците от Министерството на външните работи на Република Северна Македония на равнище работни групи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР