От днес преброителите на Националния статистически институт тръгнаха по домовете.

...
От днес преброителите на Националния статистически институт тръгнаха по домовете.
Коментари Харесай

Национално преброяване 2021: Започна посещението по домовете

От през днешния ден преброителите на Националния статистически институт потеглиха по домовете. Задачата им е да опишат жилищата и да преброят семействата, които не са създали това електронно и не считат да го създадат до 30 септември.

Срокът на електронното броене беше продължен до края на септември, само че това не промени графика на преброителите, които започнаха обхода в авансово избраните сектори и ще продължат работа до 3 октомври.

Посещенията ще бъдат сред 8.00 и 20.00 часа всеки ден, в това число почивните и празничните дни.

Съвети и информация по отношение на визитите на преброителите хората могат да потърсят на телефоните посочени на уеб страницата на Националния статистически институт.

" Аз съм преброител от 19-годишна. Това ми е пето броене. Не знам за какво, това е някакъв възторг за мен и не ги пропущам, всяко броене аз вземам участие ", съобщи преброителят Светлана Деянова.

Домакинството, посетено от Светлана към този момент се е преброило електронно, има и получен код, а това доста улеснява работата на преброителите.

" Сега би трябвало да го съпоставим този код с вашия регион. Точно дава отговор. Три лица ли живеят на този адрес? Да. Значи преброяването е цялостно и правилно ", добави Светлана Деянова.

" Заради недобрата функционалност на уеб страницата беше главно, в смисъл не зареждаше всякога новата страница, която би трябвало да попълниш. И това общо взето, другояче бързо става, като зарежда ", добави Велислав.

Ако човек не е в дома си по времето, когато преброителя посещава постройката където живее, той ще може да се свърже с него на оставен телефон за контакт.

" Съответно да го осведоми дали има към този момент получен код от системата ни, или пък ще се наложи да се срещнат с него и да бъдат преброени. Има и възможност, несъмнено в случай че желаят, анкетата на преброяването да бъде извършена по телефона с лицето което е техен преброител ", сподели още Даниела Димитрова, шеф " Статистически проучвания " в Кюстендил.

По данни на Националния статистически институт до тази заран електронно са се преброили над 1 милион и 300 хиляди души или близо една пета от популацията. Най-активни са дамите сред 40 и 49 години. А най-вече от преброилите се са в София.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР