От днес почти 100 творби на Националната галерия могат да

...
От днес почти 100 творби на Националната галерия могат да
Коментари Харесай

Националната галерия включи творби на български модернисти в Google Arts & Culture

От през днешния ден съвсем 100 произведения на Националната изложба могат да бъдат видени онлайн на платформата Гугъл Arts & Culture. Колекцията е налична за хора по целия свят вследствие на партньорството сред Гугъл и най-богатия, български, живописен музей
Благодарение на тази виртуална галерия, показана по време на Дигиталната асамблея в София на 25-26 юни 2018, единствено с няколко клика посетителите могат да прегледат произведения на значими български художници от XX век и да сравнят стила и изяществото им с европейските трендове от това време, както и да се насладят на огромна част от останалите съкровища на музея.

Можете да разгледате творбите тук:

https://artsandculture.google.com/partner/national-art-gallery-in-bulgaria

Кураторите на Националната изложба са подбрали виртуалната експозиция по този начин, че да показа на онлайн посетителите българските съвременни художници. Интерактивната цифрова галерия споделя историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната концепция или постсезанизъм, който е феномен, извънредно присъщ за българското изкуство.
Някои от най-значимите произведения в онлайн експозицията са: Река Ерма край Трън на Никола Петров от 1910 година Сватба на Владимир Димитров – Майстора от 1935 година Алея в тропически парк на Кирил Цонев от 1932 година
Слава Иванова, шеф на Националната изложба, показа пред медиите: „За нас е чест да покажем българското културно и художествено завещание посредством силата на дигитализацията и потреблението на цифрови принадлежности, които уголемяват достъпа до изкуството и културата. Също по този начин, това е първият път, в който Националната изложба, една от водещите културни институции в България, показва значима онлайн галерия на модерни български художници, с което задава трендовете за дигитализиране на наличието и на други институции“.

Григорис Зарифопулос, управител за България, Гърция и Кипър в Гугъл, съобщи:
„Google Arts & Culture дава опция на културата да се развива. Помага на културните институции да цифровизират сбирките си, да ги създадат налични за всички и да доближат до нова аудитория. Всеки месец Гугъл записва повече от 500 милиона търсения, свързани с изкуството. Щастливи сме, че Националната изложба се причисли към Гугъл Arts & Culture, с което направи шедьоврите си налични за всички“.
Заедно с най-новата сбирка от Националната изложба, през днешния ден Гугъл показва и секцията в Гугъл Earth Voyager, наречена „Открий България„. Тя разкрива хубостта на страната ни пред света. От през днешния ден хората по целия свят могат да прегледат значими места в България – люлка на просвета, вяра и дом на безброй естествени чудеса.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР