От днес пенсиите, отпуснати до 31 декемри 2020 г., ще

...
От днес пенсиите, отпуснати до 31 декемри 2020 г., ще
Коментари Харесай

Осъвременяват с 5% пенсиите на над 1 млн. души

От през днешния ден пенсиите, отпуснати до 31 декемри 2020 година, ще бъдат осъвременени с 5%. От общо 2 милиона и 79 хиляди пенсионери, с 5 процентно нарастване на действителния размер на получаваната пенсия ще бъдат 1 млн. 93 хиляди възрастни хора, демонстрира информация на Национален осигурителен институт.

Осъвременяването се прави с 5 на 100 върху действителния или непокътнатия размер на пенсиите към 30 юни 2021 година, без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния тип, той се приравнява на минималния размер, а когато е над оптималния - се лимитира до него.

Пълното нарастване от 5% ще получат хората, които са с пенсии сред минималната и 1372 лв., като 1372 лв. е най-високата пенсия, която ще може да доближи цялостно нарастване от 5%, предава Българска телеграфна агенция. 

Увеличение от 5 на 100 ще има и на пенсиите, несвързани с трудова активност, чийто размер се дефинира в % от обществената пенсия за напреднала възраст, която също се усилва с 5% с решение на Министерски съвет.

Общо 897 хиляди пенсионери няма да получат нарастване, тъй като след осъвременяването действителната им пенсия остава под минималния размер и се приравнява на нея, а 18 000, тъй като са с пенсии, лимитирани до тавана.

Общо 71 000 са тези, които ще имат покачване по-малко от 5% на действителния размер на получаваната пенсия. Това са хората с пенсии сред 1372 лева и 1440 лева, както и тези с пенсии за трудова активност на най-малък размер, които след осъвременяването с 5% ще надвишават минималния размер.

През 2021 година по изключение повишението на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите типове пенсии за трудова активност, се извърши шест месеца по рано - от 1 януари вместо нормалното от 1 юли. Тъй като не е планувано минималният размер на трудовите пенсии да се усили наново през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надвишават минималния предел за съответния тип, ще продължат да се изплащат в същия размер. Аналогично е ситуацията и за пенсиите, приравнени на оптималния размер.

От 1 юли е повишен с 5 на 100 и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова активност, които се дефинират като % от размера на този тип пенсия. Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва от 141,63 лева на 148,71 лева от 1 юли. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери.

Пенсионерите ще могат да се осведомят за новите размери на пенсиите си след 1 юли посредством електронната услуга " Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК " на интернет страницата на Националния застрахователен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по определен от лицата метод - в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, по пощата с предложено писмо или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация " Електронно ръководство ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР