От днес на интернет страницата на Агенция Пътна инфраструктура са

...
От днес на интернет страницата на Агенция Пътна инфраструктура са
Коментари Харесай

От днес на сайта на АПИ са свободно достъпни ГИС данни за републиканската и общинска пътна мрежа

От през днешния ден на интернет страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " са свободно налични и може да бъдат употребявани Географска информационна система данни за мостове, тунели, републиканската и общинската пътна мрежа. До края на деня ще бъдат оповестени и метаданни с пояснения към тях. Това заяви през днешния ден заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Николай Найденов при присъединяване си в конференция на тематика отворен и свободен програмен продукт в географски осведомителни системи.
 
Пред участниците в конференцията зам.-министър Найденов уточни, че след поредност от начинания от 2014 година в Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия се преподава главно на географски осведомителни системи със свободен лиценз QGIS, което възпитава студентите в свободен и самостоятелен професионален дух. И добави, че по негова самодейност измежду чиновници на министерството е извършено образование за работа с такива системи.
 
След позитивната противоположна връзка на към този момент миналите през образованието чиновници на ведомството има доста други искащи да се включат в него, включително специалисти от АПИ и Дирекцията за народен строителен надзор, изясни районният заместник-министър.
 
Във всяка една дирекция на министерството има потребност от хора, които да припознаят силата на свободните данни и тяхната добавена стойност за обществото, добави инж. Найденов и изрази убедеността си, че наличните в министерството пространствени данни би трябвало да бъдат обществено налични, стига това да не опонира на други нормативи.
 
Конференцията на тематика отворен и свободен програмен продукт в географски осведомителни системи се провежда от QGIS.bg и Геолого-географския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Основната цел на форума е да разпространява приложението на отворени Географска информационна система измежду студенти, експерти, публични организации и администрации и интересуващи се от тематиката.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР