От днес любителите на белите спортове няма да могат да

...
От днес любителите на белите спортове няма да могат да
Коментари Харесай

Големите ски курорти закриха след изключително успешен сезон

От през днешния ден феновете на белите спортове няма да могат да употребяват лифтовете в най-големите ни зимни курорти. Сезонът публично беше закрит, макар че сняг по пистите към момента има. Хотелиерите дефинират отминалите четири месеца като повече от сполучливи.

1 600 000 са туристите посетили страната ни през зимен сезон 2022-2023 година Най-голяма претовареност записват хотелиерите в Банско, Пампорово, Боровец и Мальовица. Хотелиерите регистрират сред 8 и 12% растеж по отношение на 2019 година. Надеждите на сектора са, че и идното лято ще изпълни в допълнение хазната.

Близо 6 милиарда лв. годишно са доходи от туризъм в България, като малко над 20% от тях са от зимен туризъм. Сезон 2022-2023 е повече от сполучлив за страната ни, макар неналичието на сняг. 

" Ние сме напред във всички индикатори и като брой нощувки, и като туристи посетили страната ни, и като по-големи доходи ", сподели шефът на Института по разбори в туризма Румен Драганов.

" Спрямо 2019 се движим с растеж сред 8 и 12 % ", сподели още Драганов. 

Светла е притежателя на туристическа организация. Тя споделя, че за този зимен сезон се броят на пръсти резервациите за родните зимни курорти. Причината е в относително високите цени на ски-картите 

" Голяма част от нашите клиенти избираха дестинации, които не са свързани с българските зимни курорти и е парадоксално, че ние съвсем нямаме записвания за 3, 4 или 5 нощувки в България ", разяснява тя. По думите й тази зима има огромен има висок интерес към пътуванията към екзотични дестинации. 

" Клиентите ни пренасочиха търсенето си на общоприети зимни ски почивки към Италия, а не към България. Голяма част от общоприетите фенове на белите спортове тази година избраха екзотични дестинации ", сподели тя. 

В Слънчев бряг първите хотели отвориха за Великден и се изпълниха с туристи са от Румъния, Германия, Белгия и България. Летовниците използваха почивните дни, с цел да прегледат остарелия Несебър, а хотелиерите разчитат на по-дълъг сезон, с помощта на културния туризъм. 

" Ние се стараем от много време да развиваме поклоннически туризъм на територията на Несебър и организираме турове ", сподели хотелиерът Румен Мончев. 

Хората минават през църквите, обикалят манастирите и приключват в Рилския манастир. През зимните месеци по морето работят най-вече СПА хотелите, които разчитат на туристи целогодишно. Предлагат пакети с нощувки и включени в тях процедури. Въпреки скокът на цените приблизително с 15-20% почиващи не липсват. 

" Хотели като нашия, които имат бутикови СПА-зони могат да предложат спомагателни услуги, които са свързани с калолечение, разтривки, лечения. Силно се надяваме април месец времето на морета да бъде хубаво, тъй като огромна част от гостите желаят да се разхождат, освен в Поморие, а и в целия район ", сподели хотелиерът от Поморие Антон Тръпков.

Около милиард и половина евро годишно губи България от неналичието на държавна политика в региона на културния туризъм и това хронично продължава в последните тридесет години.

От на следващия ден феновете на белите спортове няма да могат да употребяват лифтовете в най-големите ни зимни курорти. Сезонът публично беше закрит, макар че сняг по пистите към момента има. Хотелиерите дефинират отминалите четири месеца като Повече от сполучливи. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР