От днес гражданите и бизнесът в шестте балкански държави -

...
От днес гражданите и бизнесът в шестте балкански държави -
Коментари Харесай

В пъти по-нисък роуминг в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна Гора и Сърбия

От през днешния ден жителите и бизнесът в шестте балкански страни - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна Гора и Сърбия, ще заплащат в пъти по-малко, когато са в роуминг в района на Западните Балкани, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Потребителите ще употребяват доста понижение на техните роуминг цени в района, като цените за изходящи позвънявания падат приблизително с 65%, а за входящи с 62%. За един смс ще се заплаща с 58% по-малко. Най-драстично е понижението за транспорт на данни – 78%. Така един мегабайт към този момент ще коства най-много 20 евроцента. Новото районно съглашение е първата стъпка за реализиране на “роуминг като вкъщи ” в границите на Западните Балкани, като спомагателни понижения на цените се чакат от 1 януари 2020.

Постигнатото съглашение е част от Цифровата стратегия за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Трудният развой, по време на който тя беше влиятелен посредник на договарянията сред политическите водачи на шестте страни и мобилните оператори, се придвижи с бързи темпове напред и съглашението беше подписано на 4 април. Така единствено година по-късно, фрапантното понижение на роуминг цените е реалност с помощта на напъните на българския еврокомисар.

“Регионалното съглашение за роуминга, което влиза в действие през днешния ден, е значим сигнал за районно съдействие и интеграция. Радвам се, че като комисар, измежду чиито цели са Западните Балкани, и Европейската комисия като цяло подпомогнахме този развой с опита, който натрупахме с роуминга в Европейски Съюз. Приветствам политическия ангажимент, показан от всички в района при договарянето и използването на това съглашение в точния момент. Неговата съществена цел е отбрана по най-хубавия метод на ползите на жителите и бизнеса от Западните Балкани ", съобщи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР