От днес до сряда десетки милиони египтяни ще гласуват за

...
От днес до сряда десетки милиони египтяни ще гласуват за
Коментари Харесай

Изборите в Египет повдигат въпроси за икономиката и сигурността

От през днешния ден до сряда десетки милиони египтяни ще гласоподават за президент на фона на терзания за възходящото въздействие на силовите структури и армията в обществото.

Резултатите от третото гласоподаване за президент от Арабската пролет насам надали ще донесат огромна изненада. Въпросът, който занимава специалистите в страната и чужбина, е какво ще е политическото и икономическо бъдеще на най-многолюдната арабска страна.

Някога незаобиколим фактор в арабската политика, Египет се наложи да се захване с вътрешните си проблеми в годините на неустойчивост към свалянето на президента Хосни Мубарак и възхода на ислямистката партия " Мюсюлмански братя ", която въздейства на целия Близък изток, само че на процедура се " завърна " в родината си с революцията.

Критиците на настоящия президент Абдел Фатах ас Сиси акцентират, че той е наблегнал на сигурността, погрома против " Мюсюлмански братя " и битката с екстремистите, (недоказано) идентифициращи се с " Ислямска страна " в Синай и е укрепил ролята на силовите структури на всички равнища в политиката. За тях Сиси, някогашен пълководец на въоръжените сили, началник на военното разузнаване и министър на защитата, работил и в Саудитска Арабия, е прекомерно непосредствен с Рияд и е разрешил стопанската система да зависи от променливи величини като потока от съветски туристи.

Поддръжниците му въпреки всичко означават, че той е нормализирал Египет в смутни времена и е съумял да върне ролята на Кайро като фактор в решаването на израело-палестинския въпрос с известно въздействие върху " Хамас " и " Фатах " (последното обаче може да е и индиректен резултат от разрива на Катар със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства).

 Изборите в Египет повдигат въпроси за стопанската система и сигурността
© Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Сега анализатори нямат подозрение, че той ще завоюва вота. И двамата евентуални съперници, които желаеха да се изправят против него, се оказаха отвън конкуренцията - някогашния министър председател Ахмед Шафик и някогашния шеф на генералния щаб Сами Анан и това го остави без сериозен противник.

Единственият му конкурент на изборите, записал се малко преди вота - водачът на партия " Ел Гад " Муса Мустафа Муса - правеше изказвания и в поддръжка на политиките на Сиси по време на акцията. Кореспондент на електронното издание за Близкия изток " Ал Монитор " споделя, че из Кайро могат да се видят голям брой плакати в поддръжка на Сиси, само че акцията на Муса е тиха.

Изданието написа още, че протичащото се дало мотив за жлъч в обществените мрежи, където някои деятели пишат: " Не вървим по улиците на Египет, по-скоро сме в профила му в " Инстаграм ". " Друга известна смешка е със сериала " Приятели " и колаж с надпис в кафенето, посещавано от героите: " Гюнтер и личният състав на " Сентрал парк " поддържат Сиси. "

Президентът не води дейна акция, а разминаващи се данни от изследвания слагат поддръжката за него - и интензивността на изборите - под въпрос. Въпреки това поддръжниците му настояват, че бързо са събрали 12 млн. подписа за кандидатурата му, а цивилен организации пропагандират от негово име посредством разнообразни събития.

Икономиката и сигурността

Освен възможната бъдеща районна роля на Египет въпросителните са за стопанската система - да вземем за пример по какъв начин ще бъде овладяна двуцифрената, въпреки и намаляваща, инфлация. В процентно съответствие по други индикатори страната е по-добре - да вземем за пример стопански, откакто през 2013 година е към 13.2%, а 5 година по-късно - 11.6 на 100, - и е обвързвана главно с растежа на популацията. Сиси разчита на сложни стопански промени, с цел да стабилизира страната.

Сигурността остава проблем, до момента в който не престават интервенциите против бойците в Синай и неустойчивостта в прилежаща Либия. Тя обаче зависи и от стопански измерения. Проблеми може да сътвори изхранването на милиони поради големия етиопски язовир, който скоро ще стартира да се цялостни и който може да понижи равнището на Нил, реката, на която се крепи египетското земеделие.

Списание Foreign Affairs в това време отбелязва, че за Сиси незнайните включват и въпроса докога може да разчита на поддръжка от армията, защото тя " може да се обърне против него ", както се случи и с предшественика му Мохамед Морси и със самия Мубарак. Изданието напомня, че даже най-ярките отказали се претенденти дълго са заемали управителни постове във въоръжените сили.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3266)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР