От днес до неделя фестивалът за улични изкуства 6Fest ще

...
От днес до неделя фестивалът за улични изкуства 6Fest ще
Коментари Харесай

Три дни фестивал за улични изкуства 6Fest в Пловдив

От през днешния ден до неделя фестивалът за улични изкуства 6Fest ще радва своите фенове с богата стратегия, в която ще има два парада - танцово-карнавален и исторически. Юбилейното десето издание е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. 6Fest се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура " и Фондация “Пловдив 2019 ".

6Fest кани пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални костюми, да се включат в танцово-карнавален церемониал на 21 май, събота. Парадът ще тръгне в 19:00 ч. от МБАЛ " Свети Мина “, при кръговото кръстовище на жп гарата и ще се движи в посока Главната. По ул. " Иван Вазов " ще бъде танцовата част от парада - ще има мобилно озвучаване, както прилича на стрийт церемониал. Автомобилното придвижване по улица “Иван Вазов " ще бъде краткотрайно спряно от 18:30 ч. до 19:30 ч. за прекосяването на шествието.

Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров змей, направляван от актьори на кокили. Ще забележим и танцьорите от хип-хоп класовете на 6Fest от същата заран. Групите от Пловдив The Center и Dance Homе ще изиграят лични хореографии.

Парадът ще продължи от площад “Централен " по ул. “Княз Александър І " (Главната) до Джумая джамия. Това ще бъде цирково-карнавалната му част, тъй като към Fireter и техния змей ще се причислят и актьори на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ спектакъл “Скрин ".

Когато шествието стигне до Джумая, артистите на спектакъл “Скрин " ще увлекат по пътя си и публиката, с цел да гледа техния цирков театър. Мястото е ул. “Райко Даскалов " (Малката Главна), пред някогашната постройка на Българска народна банка, а ориентировъчният начален час - 20:00 ч.

Историческият церемониал от програмата на 6Fest следва на 22 май, неделя. От Небет тепе до площад “Централен " ще забележим антични римски воини, както е било в древен Филипопол. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки - това е " Първи Италийски легион “ от Свищов. Групата е учредена през 2005 година и е първата сходна у нас. Групата пресъздава живота на римския легион в античната цитадела Нове (днешен Свищов) в интервала I-VI век. Участват в редица европейски фестивали - в Италия, Унгария, Полша, Румъния. Създават и фестивал на античното завещание у нас - " Орел на Дунава “, който се организира в Нове край днешния Свищов.

" Първи Италийски легион “ ще стартира античната си възстановка “Един ден в античния Филипопол " на Небет тепе в 17:00 ч. на 22 май. След 17:30 ч. ще тръгне техния церемониал по ул. “Съборна " и ул. “Княз Александър І " до площад “Централен ". От 18:30 до 20:00 ч. групата ще направи демонстрации и гладиаторски борби на площада и на Римски конгрес Север и Запад.

Програмата на 6Fest тези дни включва още събития - на 20 май, петък, от 19:00 ч. на площад “Централен " е цирково-музикалното зрелище “Ново кабаре " на Проект “Комбино " с присъединяване на Дарио Табаков, Луиза Китар, Вероника Табакова, Филип Хараланов, Радослав Стойнов и Людмила Иванова - Играчка.

На 21 май преди танцово-карнавалния церемониал всеки искащ може да се включи в откритите класове по хип-хоп и брейк на Emotion dance, Dance Home, Sleepwalking, The Center (Пловдив и Велико Търново). Класовете са от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта на парк “Бунарджика ".

На 22 май от 11:00 до 14:00 ч. може да участвате в сцена за актуален танц и открит клас с хореографите Елена Здравкова (Танцово студио “Duende " ) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей " ). Събитието ще бъде на Голямата поляна на Младежки рид.

На клоунски пърформанс с интернационално присъединяване кани 6Fest в следобедните неделни часове. От 14:00 до 16:00 ч. на 22 май ще забележим Матю Швайсгут от Франция и неговата група “Granula and co ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР