От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна

...
От днес Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна
Коментари Харесай

БНБ пуска възпоменателна монета по случай рождението на Христо Ботев

От през днешния ден Българската национална банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тематика „ 175 години от рождението на Христо Ботев “. Това заяви на страницата си централната ни банка. Тя е от серията „ Българско възобновление “ и е първата възпоменателна монета за тази година.

Мнетата ще бъде пусната на цена от 114 лв. и ще се продава в Българска народна банка – на две каси в София, пл. „ Княз Александър I “ № 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София на ул. „ Михаил Тенев “ № 10. Ще се продава и в офиси и клонове на „ Банка ДСК “ АД, „ Кей Би Си Банк България “ ЕАД, „ Първа капиталова банка “ АД, „ Тексим Банк “ АД и „ Централна кооперативна банка “ АД, оповестява Българска телеграфна агенция.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българска народна банка единствено по 1 монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.



Монетата е направена от сребро, проба 999, има диаметър 38,61 милиметра и тежи 23,33 грама. Тиражът й е 5000 броя.

На лицето на монетата е изобразен номиналът й – 10 лв., емблемата на Българска народна банка, има и надпис БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА.

На гърба на монетата е ликът на Христо Ботев. Вдясно има надпис „ 175 ГОДИНИ “ и подписът му, а от горната страна в полукръг – надпис „ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ„.

За разработване на монетата е послужила снимка с подписа на бележития български бунтовник и стихотворец от 1976 година, която принадлежи към архива на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Българска народна банка напомня, че Христо Ботев е изобразен на български възпоменателни монети и банкнота. На него са отдадени над 120 монументи в България и по целия свят, а името му носят обитаеми места и върхове, улици и булеварди, учебни заведения и читалища из цялата страна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР