От днес (2 октомври) до 12 октомври в София за

...
От днес (2 октомври) до 12 октомври в София за
Коментари Харесай

Какво е ступа и защо има почва тя у нас

От през днешния ден (2 октомври) до 12 октомври в София за пети път ще се организира фестивалът на документалното кино Sofia Biting Docs. Откриването е с прожекция на огромния кино план " Култ ", отдаден на пътя към вярата, като над 40 кино дейци ще покажат фрагменти от 25 страни.

Тази година селекцията от заглавия на Sofia Biting Docs визира и демонстрира филми на тематиките за човешките права, околната среда, дискриминирането и интеграцията на хора, както и религиозно обвързани планове, фокусирани върху обичаи и ритуали от разнообразни вероизповедания.

Именно подобен е българският филм " Скъпоценният камък " на режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова. Двамата описват историята за построяването на будистката ступа край София и се пробват да обяснят какъв е смисълът на монумента съгласно източната вяра.



Исторически, будистките ступите са се строели за предпазване на мощите на светци и религиозни реликви. По това свое предопределение те са сходни на надгробните могили по нашите земи. С течение на времето, ступата се е трансформирала в самобитен паметник на фетиш, считан за репрезентация на просветления разум на Буда, който се строи единствено тук-там със специфична сила.

Филмът " Скъпоценният камък " съдържа изявленията с някои от личностите спомогнали за градежа на ступата у нас през 2015 година, измежду които са Лама Оле Нидал, Лама Шераб Гялцен Ринпоче, както и архитектът Войтек Косовски. Целта на продукцията е да предложи повече и по-достъпна информация по отношение на смисъла на тези " паметници на просвещението " в рамките и културата на Запада.

Премиерата на " Скъпоценният камък " е на 5 октомври в Дом на киното.
Цялата стратегия на Sofia Biting Docs може да намерите тук.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР