От десетилетия наред учените използват лазери, за да охлаждат атоми

...
От десетилетия наред учените използват лазери, за да охлаждат атоми
Коментари Харесай

Учени охладиха антиматерия за първи път с лазер

От десетилетия наред учените употребяват лазери, с цел да охлаждат атоми до съвсем безспорната нула – най-ниската допустима температура. Това, несъмнено, са атоми, изграждащи материята – нас самите и всичко в близост. Сега обаче откриватели приложиха същата техника, с цел да реализиран нещо надалеч по-трудно – да охладят анти-водород до сходно ниски температури. Постижението ще ни разреши да потърсим отговори на някои от най-фундаменталните въпроси, свързани с естеството на Вселената.

Антиматерията постоянно се възприема като огледален облик на материята – идентична в някои връзки, радикално друга в други. Тъй като при допир двете форми се самоунищожават, е изключително мъчно да удържим даже дребни количества от антиматерията, камо ли да я изучим. Нещата се усложняват в допълнение в случай че антиматерията, с която разполагате, не желае да стои неподвижно.

Тъй като температурата мери скоростта, с която атом или молекула вибрират, в случай че желаеме да имаме по-добър надзор над тях, е належащо да отстраним топлината им. Тъкмо това е направил канадският екип от Antihydrogen Laser Physics Apparatus (ALPHA). Те пренастройват ултравиолетовите лазери по подобен метод, че когато облак от анти-водородни атоми се придвижи към лазера, неговата светлина ги отблъсва и успокоява. От друга страна, когато атомите се движат в противоположната посока, техните честоти са такива, че доплеровият резултат пречи на лазера да им даде спомагателен подтик (както би станало, в случай че светлината е от по-широк спектър). И по този начин, защото силата е анулирана, до момента в който се движат в една посока, и не се възвръща в другата, придвижването им е на процедура сведено до нулево.

Една от най-големите загадки в актуалната физика е за какво във Вселената има повече материя, в сравнение с антиматерия. За наше положително е това да е по този начин, защото ние бихме били изправени под непрекъсната опасност от заличаване от страна на планета, основана от аниматерия (или даже цяло Слънце от антиматерия). Въпреки това моделите ни на Големия гърмеж демонстрират, че детонацията би трябвало да е довела до образуването на материя и антиматерия в равни количества. Защо? Новото изобретение може би ще ни помогне един ден да успеем да разплетем тази тайнственост.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР