От ден едно, при встъпването ми в длъжност, първото нещо,

...
От ден едно, при встъпването ми в длъжност, първото нещо,
Коментари Харесай

Демерджиев: Българската граница изглежда по-добре сега, в сравнение с това, в което я заварих

От ден едно, при встъпването ми в служба, първото нещо, което направих е да посетя границата на Елхово и това не беше инцидентен акт. В доста бърз порядък направихме разбор какви ограничения би трябвало да предприемем на границата, а те не бяха малко. Българската граница сега наподобява доста по-добре от момента, в който я открих. Макар мигрантският напън тази година да е доста по-висок, дръзвам да кажа, че Гранична полиция се оправя доста добре с него, само че те заплащат с телата си това, че границата не е добре обезпечена.

Това съобщи служебният заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на чуването си в Народно събрание по отношение на подхванатите ограничения по защита на границата на страната, оправянето с потока от незаконни имигранти и след разтрела на български служител на реда край Елхово, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Демерджиев уточни, че доста по-рано съгласно него е трябвало да бъде регистриран казусът с потребността от увеличение на броя на граничните служители на реда. Той изясни, че са подхванали дейности за увеличение на щата в Гранична полиция и увеличение на колите на граничарите. " На трето място пътищата, които обслужва граничната зона бяха в окаяно положение. Предприехме коренен ремонт на тези пътища ", изясни той.

Служебният министър на вътрешните работи акцентира, че неведнъж е посетил българските граничните патрули и е открил, че където има положително техническо застраховане са нужни с 6 пъти по-малко хора, с цел да се обезпечава границата. " Получихме помощ от Европейска комисия в бърз порядък и сумите ще дойдат идната година ", сподели още той.

Демерджиев изясни, че на границата са разпределени спомагателни безпилотни летателни средства, както и наличните хеликоптери на Гранична полиция.

Той означи, че се поставят непрекъснати старания оборудването в Елхово да се поддържа, само че неговото положение се трансформира всекидневно.

Служебният министър на вътрешните работи изясни и какъв е разговорът с турската страна и дали има подобен.

" Поддържаме разговор с турската страна. Турция прояви съпричастност и в този момент отдели спомагателни сили. Набелязани са доста дейности, с които двустранно да си подпомогнем. Повишихме взаимоотношението си с Фронтекс. Последните 2-3 месеца това взаимоотношение се усили и усъвършенства. Подобрихме и взаимоотношението си с Интерпол. Възстановихме двустранната комисия, както и тристранната комисия ", сподели той.

Демерджиев означи, че главният проблем за него е намаляването на щатния брой на граничните служители на реда с 1300 души за последните 10 години. Той изясни, че облеклата на граничните ни служители на реда са остарели, като същото се отнася и за обувките им и това съставлява заплаха за техния живот. " Направили сме предложение да се възвърне и усили щатът с 1260 бройки ", подсети той.

Служебният вътрешен министър сподели, че непрекъснатата ротация на сили води до това екипите да не могат да се сработят. Той изясни, че граничните служители на реда непрекъснато се пробват да образоват сътрудниците си, които идват от вътрешността на страната по какъв начин да охраняват външните ни граници и това не е по никакъв начин лесна задача.

" Не мисля, че армията би трябвало да опазва границата. Точно силите на Гранична полиция са най-добре готови да охраняват границата ", сподели той, само че акцентира, че основно, за качественото реализиране на тази цел, е увеличението на щатните бройки с 1260 души, както и обезпечаването на техническата обезпеченост.

Демерджиев акцентира, че ще се желае още помощ от Европейска комисия, тъй като сме външна граница на Европейски Съюз. " Ние имаме вяра, че ще получим още по-голяма поддръжка ", изясни той.

Служебният министър на вътрешните работи акцентира, че още преди години е трябвало да се подхващат дейности по застраховане на границата.

Той сподели, че на доста места по границата не е имало покритие, само че те са положили старания да обезпечат това, като са разговаряли с мобилните оператори, както и компанията, която дава отговор за техническите средства, с цел да се усъвършенства работата на системите.

" Ако родителите на Петър Бъчваров ми бяха поискали оставката, щях да я подавам ", заяви той.

Демерджиев сподели още, че регионът на Малко Търново е най-тежкият регион за запазване. " За страдание, този регион не е механически гарантиран, само че сме стартирали процедури ", изясни той.

Служебният министър на вътрешните работи акцентира, че има построени 3 стадия на техническо застраховане на нашите граници. Той сподели, че са получили подробни разбори и употребяват вътрешната информация, както и предложенията, които са получили за правене на техническо задание. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР