От демографска гледна точка е много трудно да бъдат обърнати

...
От демографска гледна точка е много трудно да бъдат обърнати
Коментари Харесай

Стоянка Черкезова: През 2023 ще има пик на застаряването на населението в България

От демографска позиция е доста мъчно да бъдат обърнати трендовете в идващите 20 години, безапелационна е тя

Причините за застаряване на популацията са в намаляването на раждаемостта и увеличението продължителността на живота. В международен проект популацията на целия свят застарява ”. Това съобщи доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките в предаването „ Твоят ден ” на.

Тя изясни, че към 2030-та година може да чакаме разцвет в остаряването на популацията в България. Тогава популацията над трудоспособна възраст ще е най-вече, което ще докара до натоварване на системите – пенсионна, здравна и така нататък Ще има напън върху осигурителните, пенсионните системи и така нататък

От демографска позиция е доста мъчно да бъдат обърнати трендовете в идващите 20 година, безапелационна е доцент Черкезова. Само в демографски аспект може да се смекчи наклонността с повече раждаемост или имиграция на младежи. По думите ѝ в този момент е нужно да има повишение на заетостта, повишение на продуктивността на труда и образованието на популацията. Нужно е да се усили % на добавената стойност на продуктивността, добави доцент Черкезова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР