От данните на Министерство на финансите става ясно, че най-голямо

...
От данните на Министерство на финансите става ясно, че най-голямо
Коментари Харесай

Държавата продаде за първи път облигации с отрицателна доходност

От данните на Министерство на финансите излиза наяве, че най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките - 86.7%

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Първите огромни покупко-продажби с ДЦК на борсата към този момент са факт

Минаха и няколко акции на най-голямата компания по капитализация " Кепитъл консепт лимитед ", която още няма активност
13 ное 2017
ДЦК на борсата, какво от това

Държавните облигации ще могат да се търгуват без налози и такси, само че ниската им рентабилност може да ограничи интереса за покупка на семействата
3 ное 2017
Солиден растеж с еднократен недостатък

Големи обезценки в ОББ след придобиването от KBC свиха облагата на банковия бранш за септември
2 ное 2017 От тази обстановка печеливши са страната и данъкоплатците, защото ще има по-малко разноски за бюджета по новия дълг. За първи път в историята си България продаде на първичния пазар държавни скъпи бумаги (ДЦК), които носят негативен приход на притежателите им. Това се случи на аукцион в понеделник, когато се предложиха 4-годишни ДЦК, а приходът по тях е -0.19%.

Подадените поръчки са за 63.4 млн. лева, което дава отговор на коефициент на покритие от 2.11. Одобрена беше продажбата на 30 млн. лева номинал. Лихвеният ваучър по тях е 0.3%, а постигнатата междинна цена на утвърдените поръчки е 101.62 лева, което кореспондира с получената рентабилност. Министерството на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип, излиза наяве и от известие на Българска народна банка.

От тази обстановка печеливши са страната и данъкоплатците, защото ще има по-малко разноски за бюджета по новия дълг. За вложителите обаче това значи, че ще би трябвало да платят на страната, с цел да я финансират.

Банките са главен покупател

Причините за ниската рентабилност са няколко и не са от през вчерашния ден – негативните лихви в Европейски Съюз и тези на Българска народна банка по свръхрезервите на банките (-0.6%), постоянните макроикономически индикатори на България и регистрираният напредък. Освен това на пазара на вътрешен държавен дълг има своебразен недостиг – държавното управление емитира по-малко нови ДЦК, а ликвидността в системата е висока.

От данните на Министерство на финансите излиза наяве, че най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили точно банките - 86.7%, а останалото количество са купили гаранционните фондове. Видимо бумаги не са придобили пенсионни и взаимни фондове. Ниската рентабилност по държавния дълг е една от аргументите това да се трансферира и върху техните резултати – изключително при тези които имат по-консервативна тактика.

До понеделник също имаше ДЦК, които се търгуват с негативна рентабилност, само че на вторичния пазар. Такива са книжата с остатъчен матуритет от 1 и 2 години, до момента в който тези с най-високия 10-годишен са с към 1% годишно. На извършеният аукцион в понеделник се е свил и рискът по отношение на бенчмарковите излъчвания. " Спредът по отношение на немските федерални облигации в този сегмент е 39 базисни пункта. В съпоставяне с предходния аукцион за същата емисия през юни 2017 година доходността понижава с 24 б.т., а спредът с 20 б.т. ", показват от Министерството на финансите.

Слабо предложение

През тази година страната заложи да емитира общо до 1.2 милиарда лева За идната година емисионният календар действително е неизменен. В подобен размер обаче са и излъчванията по вътрешния дълг, които падежират. През ноември държавното управление не възнамерява да емитира нов дълг, с което резервира традицията през тази година да прави по един аукцион на месец, като се изключи август. Общият размер на излъчванията дружно с облигациите от понеделник е 710 млн. лева През декември е очакван аукцион на 7-годишни бумаги с номинал 80 млн. лева, излиза наяве от емисионния календар на Министерството на финансите.

От 1 ноември пък ДЦК могат да се търгуват и на Българска фондова борса, което улеснява достъпа до тях за по-дребни вложители. В понеделник с тях беше подписана и първата по-голяма договорка - 500 бумаги при междинна цена от 107.875% от номинала, или за за 542 хиляди лева

Като цяло ползата към тях остава слаб, а повода може да се търси в ниската рентабилност и фактът, че те са били постоянно приоритет на институционалните вложители. В момента тласък за покупко-продажби там е фактът, че над 10 капиталови медиатора и банки се включиха в самодейността да ги оферират без такси и комисиони до края на септември 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР