От дълго време, Куба е един от най-добрите съюзници на

...
От дълго време, Куба е един от най-добрите съюзници на
Коментари Харесай

„Ще става само по-зле“. Куба се бори с тежка хуманитарна криза заради санкциите срещу Москва

От дълго време, Куба е един от най-хубавите съдружници на Русия. Войната в Украйна обаче сътвори проблеми за карибската страна, която е разтърсена от улични митинги и е изправена пред сериозен финансов стрес на фона на по-строгите американски наказания.

Кубинците се борят със забележителен дефицит на храна, медикаменти и други съществени артикули в продължение на повече от две години заради мощната взаимозависимост на страната от вноса и неналичието на долари.

В последните няколко месеци, рецесията в страна се задълбочи, като измежду проблемите ѝ се прибавиха и дефицита на гориво, ограничавания публичен превоз и по-честите електрически спирания. Междувременно комунистическото държавно управление в Куба се бори за обезпечаването на скъпи доставки на бензин и дизел.

„ Война е. Вече сме прецакани и в този момент ще става единствено по-зле “, споделя Антонио Фернандес, до момента в който чака на бензиностанция в региона на Плая в Хавана.

Първоначално Русия трябваше да бъде почетен посетител на интернационалния туристически панаир този месец в морския курорт Варадеро. Затварянето на западното въздушно пространство за Москва обаче направи полетите до Куба непостижимо скъпи. Хиляди съветски туристически резервации бяха анулирани.

Министърът на туризма Хуан Карлос Гарсия Гранда сподели, че островната страна работи с съветски оператори, с цел да види какво може да се направи. 

„ Искаме да спасим този бранш, който беше главният ни доставчик по времето на пандемията “, сподели министърът тази седмица.

Туризмът е в основата на кубинската стопанска система. През 2021 година обаче посетителите са единствено 575 000 – близо с 4 милиона по-малко от годините преди пандемията от COVID-19. Една четвърт от идващите туристи предходната година идват от Русия. Островната страна се надяваше на най-малко 2,5 милиона туристи тази година, само че загубите в най-големия ѝ пазар вършат това доста по-трудно.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР