От ЧЕЗ Разпределение България излязоха с официално изявление по повод

...
От ЧЕЗ Разпределение България излязоха с официално изявление по повод
Коментари Харесай

ЧЕЗ отговори на Фандъкова: Защо общината е издала документ за незаконен обект?

От ЧЕЗ Разпределение България излязоха с публично изказване във връзка някои внушения на кмета на София Йорданка Фандъкова, касаещи трагичния случай с 16-годишния юноша, който бе ударен от ток в столицата и почина.

Припомняме, че по-рано през днешния ден столичният кмет даде конференция по тематиката.

А ето какво гласи изказването на ЧЕЗ Разпределение България:

ЧЕЗ Разпределение още веднъж изрича съболезнования на околните на починалото момче.
Съпричастни със загубата на фамилията му и за изясняване на обективната истина за този
драматичен случай, изрично заявяваме:

ЧЕЗ Разпределение прецизно съблюдава българското законодателство. Компанията не е надзорен
орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Следва да се прави
разлика сред процедурата по присъединение на преместваеми и непрекъснати обекти.

Споменатата няколко пъти служебна записка съставлява формален документ, публикуван от Столична община, регион Триадица, с произлязъл номер AГ-94-416/ 04.05.2011 година, подписан и с щемпел. Подпис със запетая значи, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това събитие се удостоверява от поставения щемпел. В документа е конкретизирано, че е публикуван, с цел да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът към този момент е бил подложен на посоченото местонахождение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е заявено от клиента при подаване на настояването за присъединение. ЧЕЗРазпределение не е способен орган, който да прави инспекция на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ демонстрира, че обектът следва да е подложен при съблюдаване на всички условия, в противоположен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото слагане, а в противен случай – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 година до момента в сдружението не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за прекратяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е одобряван от общината за закономерен. Съгласно законодателството, при присъединението клиентът е заявил пред ЧЕЗ, че построените от него уреди след електромера подхождат на условията за сигурност и техническите правила. Същото се е случило и при промяната на титуляра на партидата няколко години
по-късно.

Днес от Следствен отдел към окръжна прокуратура беше изнесена информация, че през 2018 година е установен противозаконен обект. Фактът, че не са подхванати дейности по премахването му, респективно не е издадена заповед за прекратяване на електрозахранването, води до заключението за безучастие на способените органи.

ЧЕЗ Разпределение пита за какво общината е издала документ за противозаконен обект, който е подписан, с произлязъл номер и щемпел, в който е упоменато, че е публикуван особено, с цел да послужи пред ЧЕЗ? При съществуването на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е публикуван документът?

ЧЕЗ Разпределение пита за какво в никакъв случай не е получила заповед за прекратяване на електрозахранването, в случай че обектът действа като подобен отпреди 2011 година?

ЧЕЗ Разпределение пита има ли смяна в метода на полагане на кабела, благосъстоятелност на клиента, при реконструкцията на бул. „ Акад. Иван Евстатиев Гешов “ години след присъединението и кой я е направил?

ЧЕЗ Разпределение чака заповеди за спиране на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от Следствен отдел към окръжна прокуратура за противозаконни, без значение от документите, които общината към този момент е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде прекратено незабавно.

В допълнение сдружението осведоми:

- Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала уреди от електромера до обекта.

- ЧЕЗ Разпределение не е надзорен орган, който да инспектира непозната инфраструктура след границата на благосъстоятелност на сдружението, нито да проверява законността на обектите, в случай че има удостоверение за разполагането им от общината.

- Само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта сдружението не дава разпределителни услуги.

- Според Закона за енергетиката, разпределителното сдружение дефинира мястото на монтаж на електромера, според техническите благоприятни условия на електроразпределителната мрежа, благосъстоятелност на сдружението.

- ЧЕЗ Разпределение не упражнява надзор по строителството на непознати обекти.

- До настъпването на случая в компанията в никакъв случай не е постъпвала заповед за преустановяване на електрозахранването на нито един от обектите.

- ЧЕЗ Разпределение в никакъв случай не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, защото тя и оборудванията в нея не са благосъстоятелност на сдружението.

ЧЕЗ Разпределение спомага на контролните органи и дава съответната документи. Опитите да се вменява виновност и да се образува публично мнение са неприемливи. Компанията се надява, че търсенето на истината за случая няма да бъде повлияно от предизборни и политически борби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР