От четвъртък започва поетапно облекчаване на Covid мерките в страната,

...
От четвъртък започва поетапно облекчаване на Covid мерките в страната,
Коментари Харесай

“Зеленият сертификат“ имаше много кратък живот у нас, за да си свърши работата



От четвъртък стартира поетапно облекчение на Covid ограниченията в страната, гласи заповед на здравното министерство. Заведенията и на обществените мероприятия стават налични без зелен документ при преценка на притежатели и уредници, позволяват се също по този начин и извънкласните занимания за деца при ограничаване до 12 в група. 
Темата разяснява в “Нашият ден “ доктор Христиана Бацелова , епидемолог:
“В България дадохме доста къс интервал на “Зеления документ “, с цел да си свърши работата фактически. Късно беше въведен спрямо другите страни в Европа. Шотландски учени потвърдиха, че “Зеления документ “ има позитивни последствия в много посоки, както при повишение на имунизационния обсег, което води до ограничение на разпространяването на вируса.

Има позитивен резултат и върху стопанската система, тъй като не се затварят заведения за хранене. Но в България надзор на доста места съвсем не се осъществяваше.

Имаме доста невисок имунизационен обсег у нас. Ако това остане по този начин при вирус, който мутира, евентуално ще останем ендемичен регион. Това е доста срамно в случай, че имаме толкоз доста ваксини.

С горест мога да кажа, че като че ли се вижда краят на имунизационната акция, ужасно малко хора се имунизират с първи дози. Епидемията у нас не е завършила, тормозим се от нови разновидности на вируса. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР