От четвъртък Лакатник официално си има десетметрова изкуствена стена за

...
От четвъртък Лакатник официално си има десетметрова изкуствена стена за
Коментари Харесай

Как децата в меката на българския алпинизъм Лакатник се учат на п...

От четвъртък Лакатник публично си има десетметрова изкуствена стена за катерене върху фасадата на физкултурния салон в локалното Основно учебно заведение “Христо Ботев ”. 

.
Кадри от откриването на стената, 23.11.2023 г: Kaloian Hristov/Facebook

Идеята катеренето да се придвижи “От скалата до стената ” се ражда преди към година. Мария Лазарова-Илиева е учител по история и география в учебното заведение в Лакатник, от години се занимава с планинарство и алпинизъм. Тя е виновен редактор на - профилирано издание за планини, екотуризъм, зимни спортове. Учениците демонстрират интерес към катеренето, виждайки изявленията на преподавателя си алпинист, и са предизвикат да опитат сами. 

Първоначално - след дълги процедури на позволителен режим и благодарение на шефа на учебното заведение Десислава Младенова - се организират три извънкласни модула с катерене по Лакатнишките скали - които са безусловно на един хвърлей разстояние, несъмнено, благодарение на съвременна екипировка, тъй че сигурността на децата да е обезпечена. Идеята се харесва и на други преподаватели в близки обитаеми места, процедурите по приемане на позволение за такава активност обаче остават комплицирани. Галина Войнова - началник на клуб по акробатика и физкултурник в Церово, се включва в мисленето по какъв начин децата да имат достъп до катерене по-лесно.

И по този начин се появява концепцията за образование по пътя “От стената до скалата ” в меката на българския алпинизъм - Гара Лакатник. 

.

Лакатнишките скали: Илияна Маринкова, персонален списък

“В Лакатник са упражнявали и хората, създали първите изкачвания на високите планини. Къщичката “Орлово гнездо ”, която е знак на скалите, пък е издигната след първото нанагорнище на Северната стена на връх Мальовица - епично за времето си събитие, епично и за техниката, която тогава се е употребила в катеренето. Хората, създали това първо нанагорнище, са упражнявали в Лакатник. Затова решили да инсталират този знак, с които увековечават това в действителност значимо събитие в българската история на алпинизма ”, споделя Мария Лазарова-Илиева пред ФрогНюз

“Пътят нагоре е стръмен. Нека подготвим деца ” гласи лозунгът на акцията, инициирана от учебното настоятелство по предложение на преподавателя по география. Това на процедура е и задачата на самодейността - децата да получат вярна и потребна подготовка на стената, преди да се насочат към естествения полигон за катерене - Лакатнишките скали, по-късно и към върховете. 

.
Мария Лазарова-Илиева на път към връх Монтасио в Юлийските Алпи

Тази стена обаче е част от по-широк и упорит план за образователен полигон за млади алпинисти, които дава доста благоприятни условия. “От рано би трябвало да приобщаваме децата към катерачни, аутдор и обичайни действия навън, свързани със скално катерене, престояване измежду природата, здравословен метод на живот. Колкото и изтъркано да звучи, обичам да дублирам, че посредством катеренето, ги подтикваме към един по-здравословен метод на живот ”, споделя Мария Лазарова-Илиева.

За построяването на стената средствата идват от няколко места - от учебното настоятелство, от Общинския съвет на Община Своге, от дарения и от частни донори, които оказват помощ с екипировка. Училищното настоятелство прави предплатено заплащане на база определен реализатор. Около поръчката основателите имат и вътрешна смешка: на първите разисквания с Община Своге си говорили за суми в лв., оказали се в евро. Става ясно, че ще би трябвало финансирането да се отпусне след решение на Общинския съвет. Самият Общински съвет в Своге пък гласоподава съвсем единомислещо решението финансиране за стената да бъде отпуснато. “Застанаха зад този план безкопромисно и оказаха доста ефикасна поддръжка ”, уточни Мария Лазарова-Илиева.

Стената към този момент е инсталирана, остават още няколко стъпки преди децата да могат да я употребяват пълноценно. “Предстои да бъде направена площадка с ударопоглъщаща настилка и да бъде построена защитна мрежа - това към този момент стената ще бъде пусната в употреба. Общината ще подписа и контракт с клуб по алпинизъм - Тренелариум, които да образова децата на противоречиво катерене и алпинизъм ”, сподели още тя. 

.

Проектът се нуждае от още средства, с цел да бъде доразвита инфраструктурата към него, да се създадат и няколко боулдър зони, в това число вътре във физкултурния салон. “Ето да вземем за пример днешния дъждовен ден - в случай че вътре има стена, децата щяха да се катерят. Това следва да бъде направено, към този момент текат диалози ”, изясни тя. 

“Искрата обаче към този момент е запалена ”, споделя Мария. “Сега остава да научим децата по какъв начин да извървят пътя от стената до скалата, която виждат безусловно насреща ”. 

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР