От БСП ще обжалват във Върховния административен съд (ВАС) отказа

...
От БСП ще обжалват във Върховния административен съд (ВАС) отказа
Коментари Харесай

БСП обжалва във ВАС концесията на летище „София

От Българска социалистическа партия ще апелират във Върховния административен съд (ВАС) отхвърли на Министерство на превоза да даде информация на Народното събрание за концесията на летище София. Червените ще желаят законови промени, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.
Депутатът от левицата Елена Йончева акцентира, че летище " София " е обект от националната сигурност. Червените имали информация, че концесията щяла да се вземе от прилежаща страна. Освен това чиновниците били заплашвани за готвено редуциране.

Червените ще желаят законови промени, с които да се забрани отдаване на концесия на стратегическите обекти за националната сигурност.

Според Елена Йончева при една концесия ще се вдигнат таксите за пасажерите, а летище " София " щяло да се трансформира в помощно летище на Турция.

" Бих споделила, че това е национално изменничество, безапелационна е тя. Летището също така е печелившо ", съобщи Йончева.

Парламентът би трябвало да има информация за летището, беше безапелационен и Георги Свиленски.

Припомняме, концепцията за концесия на летище София бе обновена незабавно след образуване на третия кабинет " Борисов " и при започване на май 2017 година Ивайло Московски разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски уточни септември 2017 година като период за обновяване на процедурата, с интернационален съветник. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, като се изключи енергийните.

Πpи пъpвoтo oтвapянe нa пpoцeдypaтa дъpжaвaтa пoиcĸa oт ĸoнцecиoнepa плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнa cyмa oт 550 милиoнa лeвa, 480 млн. oт ĸoитo тpябвa дa бъдaт пoлзвaни зa пoĸpивaнe нa дългoвeтe нa БДЖ. Гoдишнaтa ĸoнцecиoннa тaĸca тpябвaшe дa бъдe пoнe 9,9 милиoнa лeвa, a инвecтицитe - пoнe 306 милиoнa лeва.

Министерството на превоза е получило и разбор, поръчан на Световна банка и Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe.

Това ще е втори опит летище " София " да се даде на концесия, откакто процедурата бе спряна от служебното държавно управление на Румен Радев, като преди този момент имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

Синдикалните организации са срещу отдаването на концесия с мотив, че страната ще е единствено на загуба. Според проектите с приходите от концесия би трябвало да се оздравят Българските държавни железници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР