От БСП настояват за пълен преглед на местата за преработване

...
От БСП настояват за пълен преглед на местата за преработване
Коментари Харесай

БСП иска проверка на всички места за преработка на отпадъци в страната

От Българска социалистическа партия упорстват за цялостен обзор на местата за преправяне на боклуци в цялата страна. Правителството би трябвало да даде отговори за какво от красива страна с чиста природа, ни трансфораха в сметище на непознати боклуци. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която посети през днешния ден габровското с. Яворец дружно с националният представител от региона Кристина Сидорова. Жителите на селото се тормозят от проектите за разширение ан съществуващия завод за преправяне на боклуци. Хората са подготвили и подписка до Министерство на околната среда и водите, с която упорстват планът да бъде спрян, тъй като се притесняват от замърсяване на водата и от воден режим.
В декларираното желание е посочено, че за задачата ще се употребява питейна вода, а отпадната ще се излива в реката. Според хората, това основава заплаха както за качеството, по този начин и за количеството на водата. Друг проблем за локалните е, че самият завод, където и сега има бали с отпадък, се намира единствено на 340 метра от къщите.
Не единствено тук, само че и на други места в България се складират и преработват боклуци. Управляващи, спрете да давате позволения за това, прикани Нинова. Тя добави, че от левицата упорстват и за цялостен обзор на местата за преправяне на боклуци в цялата страна. По думите й сметищата в доста общини са цъкащи екологични бомби, защото са претъпкани, а строителството на нови кафези към този момент е закъсняло.
В село Яворец се складират и преработват боклуци от 2017 година. Собственик на цеха е италианецът Микеле Лоскалцо. Той е оповестил желание да разшири бизнеса си. Внася боклуци от от Италия, България и Англия. В село Яворец се сортират по разнообразни типове, след което се предават на компании за преработване. В края на сортирането остават към 5-10% боклуци, които се транспортират до хранилище за боклуци.
Хората описват за неприятната миризма от площадката за боклуци, която се намира на територията на някогашен цех в края на селото. Притеснението им е, че отровни химични съставки от отпадъците могат да попаднат в почвата и в реката, от която жителите на селото напояват зеленчуковите си градини.
Според капиталово желание за разширение на бизнеса притежателят ще употребява от 50 до 100 тона вода, до момента в който самото село през лятото е на режим на водата поради безводие. Жителите са срещу желанието отпадните води от терена с боклуци да се вливат в канализационната мрежа на село Яворец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР