От БСП настояват управляващото мнозинство да изтегли предложените промени в

...
От БСП настояват управляващото мнозинство да изтегли предложените промени в
Коментари Харесай

БСП иска властта да изтегли промени в Закона за обществените поръчки, свързани с оградата

От Българска социалистическа партия упорстват ръководещото болшинство да изтегли препоръчаните промени в закона за публичните поръчки . Това разгласи в коридорите на Народното събрание водача на левицата Корнелия Нинова . Тя стимулира рецензията си към измененията в закона с заплахата от нови условия за корупция, изключително в публичните поръчки за строителството и ремонта на оградата по границата ни с Турция .
 
Социалистите виждат в препоръчаните промени в закона за публичните поръчки по-лесен метод да се ползват корупционни схеми , а акцент в порочните практики ще бъде оградата по границата ни с Турция. Това изясни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова
 
„ Вчера получихме отговор от профилираната прокуратура на наше запитване до каква степен стигна следствието за строителството на оградата. От този отговор разбираме, че профилираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане. Фактът, че това го е направила тя, че то е формирано за допускане на закононарушение от висши длъжностни лица. Защото тази прокуратура се занимава с този кръг лица. Второ, отчетът на ДАНС не може да ни бъде възложен, защото е част от доказателствения материал, само че в правната комисия основният прокурор цитира, че в този отчет има констатации за завишаване на цените и за неупражнен надзор при строителството. Това са два състава на две закононарушения. Всичко, което сме споделило дотук за оградата, това, което беше част и от вота на съмнение за корупция към днешна дата се удостоверява. Краде ли държавното управление на Бойко Борисов от строителството на оградата ? От това писмо явно - да! Очакваме прокуратурата да свърши следствието до дъно обективно и бързо и длъжностните лица за тази спекулация на оградата да си понесат отговорността “, сподели Нинова.
 
Има и още нещо по-тревожно - в деня, в който прокуратурата оповестява, че е образувала досъдебно произвеждане по този случай, Г ЕРБ и Обединени патриоти внасят корекция в закона за публичните поръчки, с което желаят ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на публични поръчки и да се вършат с директно договаряне. За нас това значи, че желаят да заметат следите от неприятното строителство посредством ремонт и второ, посредством ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата “, добави Нинова.
 
По-рано през днешния ден друго предложение на левицата за законодателна смяна беше признато в пленарната зала .
 
Парламентът реши Сметната палата да извърши одит, с цел да се откри по какъв начин се харчат публичните пари, които Министерският съвет раздава с постановления. Решението беше подкрепено единомислещо от депутатите.
 
Проверката ще засегне парите за, които министър председателят Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, организации и общини, само че без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Сметната палата ще ревизира всички раздадени пари за интервала 10 май 2017 - 31 януари 2018 година Одитът би трябвало да е подготвен най-късно до 1 юни 2018 година, взеха решение депутатите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР