От близо век в софийското село Исрец стои недостроен храм-паметникът

...
От близо век в софийското село Исрец стои недостроен храм-паметникът
Коментари Харесай

Близо век в софийското село Исрец стои недостроен храм-паметникът "Св. Иван Рилски"



От близо век в софийското село Исрец стои недостроен храм-паметникът " Св. Иван Рилски " . Замислен като храм на всички българи, починали на бойното поле за вярата и свободата на Отечеството. През десетилетията строителството е било подкрепяно от цар Фердинад I и Борис III, спирано в интервал на комунизъм и обновено преди 30 години. Проектът към момента не е приключен.

" Започнали и взели участие в строителството на храма са известни и величави за времето си имена . Инициативата е била оправдана. По разнообразни аргументи е имало интервали на застой. Проектът обаче е друг от първичния. При положително предпочитание страната може да отдели 1,5 млн. лв.. Но Всевишния не дава на всеки човек да построи храм. Ако народът желае, то Бог ще благослови ", описа в предаването " Хоризонт за вас " енорийският духовник Лъчезар Лазаров.

Архивна фотография на храма


Собственоръчно написано одобрение от Н. В. цар Борис III с автограф и дарена сума 10 000 лв.


Във връзка с деня на Свети Георги свещеникът пожела да имаме религия и очакване в Бог, каквито Георги Победоносец е имал :

" Нека и закрилата на Свети Великомъченик Георги бъде постоянно над нас. Нека си спомняме неговото поучително житие. Да отстояваме постоянно правдата, истината, да не се опасяваме, тъй като страхът е най-големият зложелател на индивида. Нека Бог ни дава мъдрост и мощ, с цел да не решаваме въпросите си с войни . На индивида е обещано да добрува, да обича близък си ".

(Снимките в публикацията са предоставени от енорийския духовник Лъчезар Лазаров)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР