От автосалон на автосалон в цял свят броят на изложените

...
От автосалон на автосалон в цял свят броят на изложените
Коментари Харесай

Тенденцията сбогом дизел, здравей електромотор, стигна и до автосалона в София

От автосалон на автосалон в целия свят броят на изложените дизелови модели непрекъснато понижава, за сметка на бензиновите, а показваните хибридни и електрически коли отвоюват все по-големи територии на щандовете на производителите. Софийският автосалон, който завършва довечера в Интер Експо Център на бул. " Цариградско шосе ", не прави изключение.

Да стартираме оттова, че що се отнася до покупката на нови коли, България следва трендовете в останалите европейски страни за отлив на интереса от колите с дизелови мотори и пренасочване на вниманието към бензиновите модели и тези с различно задвижване.

Данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА) за полугодието демонстрират, че в България през този интервал са купени с 22.3% по-малко дизели, а за всички страни от Европейски Съюз спадът е със 17.2 на 100. Тази наклонност е трайна и се дължи на плануваното въвеждане на рестрикции за влизане в избрани зони на дизелови коли и желанията възбраните да обгръщат все по-големи елементи от обитаемоте зони. Друга причина са към момента неотшумелите кавги към манипулираните данни за разхода на гориво на тези коли.

Покупките на бензинови модели в България скачат с 11.5%, на електрически автомобили със 120.3 на 100, а на зареждащите се от контакта хибриди със 73.3%.

Ако се съди по експонатите на автосалона, то тези трендове ще се резервира. 24-тото издание на ревюто в София ще се запомни с рекордния брой експонати на различни горива - 13 електрическия автомобил, 5 зареждащи се от контакта хибриди (плъг-ин), 17 меки и типичен хибрида и 4 коли на на метан.

Нещо повече, на ревюто има цели щандове, на които няма нито един дизелов автомобил, като постоянно те са на марки, напрактика спрели производството на коли с такива мотори. Само бензинови модели са подредени да вземем за пример на щанда на новата италианска марка DR, за която салонът е дебют в България.

 Новата автомобилна марка DR предлага единствено бензинови модели.
© Анелия Николова

Новата автомобилна марка DR предлага единствено бензинови модели.

Хитро решение е всеки от техните четири модела, да може против минимално оскъпяване да се оборудва с газова или метанова уредба. Това понижава най-малко на половина себестойността на всяко пътешестване, спрямо осъществяването му с дизелов или бензинов модел. Два модела на метан има и на щанда на " Фолксваген ", като от вносителя " Порше БГ " подчертаха, че те са добра еко и бюджетна опция на електрическите автомобили, които към момента са скъпи и страдат от неналичието на зарядна инфраструктура.

Сбогом на дизела са споделили и от марката за кросоувъри на " Грейт Уол " - " Хавал ", като ревюто техни модели разчитат единствено на бензинови мотори.

Нашествието на меките и типичен хибриди

Поглед към щанда на " Сузуки " пък демонстрира, че всички коли на него са единствено бензинови, освен това меки хибриди. Това ще рече, че електромотор, със относително малко мощ, играе ролята на запалител и алтернатор, като при тръгване подкрепя бензиновият мотор.

Тази технология разрешава при избрани условия старт-стоп системата да изключи моторът с вътрешно горене още преди автомобилът да е спрял изцяло (при постигане на към 15 км/ч). Друг спомагателен съставен елемент, по отношение на общоприет бензинов модел, е дребна литиево-йонна батерия, която обезпечава ток за запалител алтернатора и се зарежда от него, в режим на прекъсване и при придвижване по инерция (повече за работата на системата можете да видите във видеото).



Дизелови модели няма да намерите и на щанда на " Субару ". Там дебютира новата технология e-boxer, която в действителност съставлява класическа самозарядна хибридна система.

Цялата гама на новия " Форестър " ще се предлага единствено с такова задвижване, което навлиза и в модела XV, само че там към момента има версии и единствено с бензинов мотор. За вбъдеще цялата моделна гама на японската марка ще е единствено с това задвижване.

 Тенденцията довиждане дизел, здравей електромотор, стигна и до автосалона в София
© Тони Тончев, Пресцентър на автосалона

Хибридната система на " Субару " във " Форестър " комбинира двулитров бензинов мотор с боксер настройка със 150 конски сили и електромотор с близо 17 к.с. На мястото на аварийна гума под пода на багажника е сложена литиево-йонна батерия.

За разлика от меките хибриди, при класическите, моторът на ток освен подкрепя бензиновия елемент при тръгване и ускоряване, само че може независимо да движи автомобила в продължение на няколко километра. Устройството на системата може да се види и на изложен на щанда на " Субару " експонат на напрактика разрязан " Форестър ".

 На този експонат може да се види какво е устройството на един типичен хибрид.
© Анелия Николова

На този експонат може да се види какво е устройството на един типичен хибрид.

Вече повече от 20 години хибрид и " Тойота " напрактика са синоними и не е изненада, че точно на щанда на тази марка има най-вече модели, комбиниращи мотор с вътрешно горене и електромотор. Японците извадиха дизеловите мотори от съвсем цялата си гама - " Айго ", " Ярис ", " Корола ", " Камри " даже RAV4. В тях изборът е сред бензинови мотори и хибридни версии.

Дизели за момента остават единствено в огромния кросоувър " Ленд Круизър ", пикапа " Хайлукс " и лекотоварния " Проейс ". С едно изключение всички хибридни модели на " Тойота " са самозарядни, като спомагателните им акумулатори, захранващи електромотора, се зареждат от работата на бензиновия мотор и превръщаната в ток кинетична сила, отделяна при понижаване на скоростта и придвижване по инерция.

 Най-много хибриди има на щанда на
© Анелия Николова

Най-много хибриди има на щанда на " Тойота ".

Самозарядни хибриди има също на щандовете на " Форд ", новата първокласна марка DS, " Хонда ", " Хюндай ", " Киа " и " Лeксус ".

Най-доброто от два свята

На автосалона за първи път дебют в България прави плъг-ин хибридната версия на " Приус ". Зареждащите се от контакта хибриди все още се смята, че комбинират най-хубавото от два свята - на колите с мотори с вътрешно горене и на колите на ток.

Те разполагат с по-голяма батерия, в съпоставяне със самозарядните хибриди и по-мощни електромотори. В резултат единствено на електричество изминават към 50 километра, което е изцяло задоволително за няколко дни ежедневни пътувания в града, с по-висока скорост (често надвишаваща 100 км/ч). При сегашните цени на тока, изминаването на 100 километра коства 3-4 лв., според от стила на каране и това дали се зареждат на дневна или нощна цена.

 На щанда на
© Тони Тончев, Пресцентъра на автосалона

На щанда на " Хюндай " могат да се видят модели с съвсем всички употребявани от промишлеността задвижващи системи - коли на бензин, на дизел, на ток, плъг-ин и типичен хибриди.

Голямото преимущество на плъг-ин хибридите е, че когато токът в батерията свърши, бензиновият (по-рядко дизеловият) мотор разрешава пътуването да продължи без потребност от намиране на зарядна станция. В същото време разходът на гориво е непосредствен, а по в миналото и по-нисък от този на дизелов модел.

Плъг-ин хибриди могат да се видят също на щандовете на БМВ, МИНИ, " Мицубиши ", " Хюндай " и за първи път при " Опел " - с модела " Грандленд ".

Съзвездие от електрически автомобили

Хвърлим ли взор към електрическите автомобили, то ще открием, че най-вече от тях - два има на щанда на " Киа ". Изложените модели " Соул ЕV " и " Ниро ЕV " употребяват идентични акумулатори и електромотор с 204 коня, като с един заряд изминават над 400 километра.


" Киа " разгласи, че моделът " Соул " в Европа ще се продава единствено като електрически автомобил.

След пауза от няколко години, през които не предлагаха създадения взаимно с " Мицубиши " модел айОн (iOn) " Пежо " се връщат на пазара на електрически автомобили с версия на ток на бестселъра си 208. Тя употребява мотор с мощ 136 конски сили, а батерията обезпечава пробег от над 300 км.

Фотогалерия: Екомоделите на автосалона в София >

За първи път посетителите на софийския автосалон могат да видят чист електрически автомобил от " Опел ". Става въпрос за електрическа трансформация на " Корса ", която е софтуерен близнак на " Пежо " 208. С оповестената стартова цена от малко под 60 хиляди лв., това е и най-евтиният електрически автомобил на салона.

За първи път електрически автомобил показват и от " Ауди ", като техният кросоувър И-Трон (е-tron) е по едно и също време мощен (408 конски сили) и с огромен пробег (над 400 километра), като прибавя и типичната за куатро колите проходимост. С цената си от съвсем 167 хиляди лв. това е най-скъпият модел на ток на ревюто.


© Анелия Николова

" Ауди И-Трон " е най-скъпият електрически автомобил на автосалона.

На салона в последните си модификации участват също най-продаваният електрически автомобил в света - " Нисан Лийф " и в Европа - " Рено Зое ". При БМВ е показана спортната версия на един от най-продаваните електрически автомобили в България Ай3Ес (i3S).

Лошата вест - заливат ни остарели дизели

Самият факт, че българските купувачи могат да избират сред толкоз доста еко модели е добра вест, само че предлагането единствено по себе си не води към покупка. Проблемът е, че България е една от дребното страни, в които страната не подтиква покупката на електрически автомобили и изключително на хибриди.

През предходната година се вкара еко съставен елемент в налозите, само че през тях могат да се спестят алегорични суми. В същото време до момента в който притежателите на електрически автомобили имат бонуса да паркират гратис в платените зони на редица градове, то тези с хибриди, в това число плъг-ин си заплащат на общо съображение.

 Най-продаваният електрически автомобил в Европа
© Анелия Николова

Най-продаваният електрически автомобил в Европа " Рено Зое " пристигна в София с новото си потомство, което може да е с по-мощен мотор и батерия с по-голям потенциал.

В същото време страни, които биха да се дефинират като от нашата рогозка, подтикват непосредствено покупката на еко модели. В Румъния, да вземем за пример, страната дава 10 хиляди евро при покупка на електрически автомобил, като прибавя и още 1500 евро, в случай че се бракува кола на повече от осем години. За плъг-ин хибрид
бонусът е 4500 евро.

В Словения за лека кола на ток се получават 7500 евро, а за ван 4500 евро. В Испания
бонусът е до 5500 евро за лека кола, 6000 за ван, 8000 евро за товарни коли категории N2 и М2 и 15 000 евро за камион.

Бонуси има също в Франция (6000 евро за нови електрически автомобили и 5000 за втора ръка), Ирландия (до 5000 евро за електрически автомобили и плъг-ин хибриди), Швеция (5500 евро за електромобил), Англия (35% от цената на коли, общо до 4050 евро за електромобили), Германия (4000 евро за електрически автомобили и 3000 за хибриди), Финландия (2000 евро за коли на ток) и Австрия (3000 евро за електрически автомобили и 1500 евро за плъг-ин хибриди).

 По данни на Министерство на вътрешните работи от записаните от началото на годината до края на септември в страната 182 723 леки коли 27 127 са били на възраст до 6 месеца, а 124 859 са над 10 годишни.
По данни на Министерство на вътрешните работи от записаните от началото на годината до края на септември в страната 182 723 леки коли 27 127 са били на възраст до 6 месеца, а 124 859 са над 10 годишни.

В България междинната възраст на автопарка се върти към 18 години, покупките на нови коли на човек от популацията е най-ниска за страните от Европейски Съюз, а за похлупак старите дизели, които в Западна Европа ставата все по-нежелани, влизат безпретяствено.

Данните на Пътната полиция за леките коли демонстрират, че спрямо 1 октомври предходната година през тази броят на моделите на бензин е намалял с 49 334 бройки (1 310 018), до момента в който дизелите са с 54 401 повече (1 211 063). Добрата вест е, че броят на електрическите автомобили се е нараснал със 489 до 1063, а на хибридите с 2215 до 7024.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Автосалон София (95)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР