От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че
Коментари Харесай

Велев: 250 ВЕЦ-а може да затворят, токът ще поскъпне

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предизвестяват, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година поради смяна в условията към тях.

„ Ако това се случи, електрическата енергия ще нарастне “, съобщи в студиото на „ Тази заран “ на БТВ ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Според него това е образец до каква степен може да докара неналичието на правна сигурност у нас.

„ До 2017 година при построяването на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало условие за основаване на право на градеж за самото водохващане в реката. През 2017 година се взема решение, че основаване на такова право би трябвало да се желае при началото на градежа. От тогава насам тези, които към този момент са издигнати и са пуснати в употреба, са във „ висящо състояние “. На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за прилагане на повърхностните води и казусът се задълбочава. Там се споделя, че с цел да се удължи разрешението за водополазване, би трябвало да се показа документ за учредено право за водовземането. Такъв документ може да се издаде постфактум “, изясни Велев.

По думите му служебният кабинет може да стопира наредбата в наредбата, тъй че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, само че това би трябвало трайно да се уреди посредством промени в законодателството за сходни заварени случаи.

От през вчерашния ден пък към този момент са в действие нови по-високи цени на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от в началото оповестените.

„ На пазара на електрическа енергия това повишаване е реалност от много време. Цените за електрическа енергия освен в България, само че и в цяла Европа са извънредно високи. Основната причина за това е повишаването на излъчванията на въглероден двуокис “, разяснява ръководителят на АИКБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР