От Асоциацията на европейските журналисти в България са разтревожени от

...
От Асоциацията на европейските журналисти в България са разтревожени от
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти обвини прокуратурата в репресия на критикуващи мерките срещу COVID-19

От Асоциацията на европейските публицисти в България са разтревожени от опитите да бъде търсена отговорност на жители поради техни рецензии по отношение на противоепидемичните ограничения и политиката на страната, написа Moreto.net.

Според тях става въпрос за " неприемливо " разширено използване на член 326 от Наказателния кодекс, според който се санкционират създателите на подправени сигнали за бомба, както и злоупотребяващите с екипите на полиция, пожарна и незабавна помощ, които звънят без потребност на телефон 112. Този член не може да се употребява за принуда поради изразено сериозно мнение към дейностите на представители на властта, безапелационни са от АЕЖ.

Те показват, че оповестеното изключително състояние и обстановката с ковид са се трансформирали в мотив за опити за по-широко потребление на въпросния текст. От Асоциацията припомнят, че точно предлагането за разширение на този член бе обект на несъгласие от страна на президента Румен Радев, като претекстовете на президента бяха свързани със отбраната на свободата на изложение.

Независими от това от АЕЖ показват, че са станали известни най-малко два опита на прокуратурата да търси отговорност на разнообразни лица, разширявайки непозволено обсега на въпросния текст, гласящ: " Който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години ".

Те показват, че първи под ударите са попаднали двама лекари от Пловдив, привикани да дават пояснения поради това, че пред медия са декларирали, че болничното заведение, в която работят не е готова да приема пациенти с COVID-19. Това освен, че няма по какъв начин да бъде подправен сигнал за паника, а, в противен случай - е информация от извънреден публичен интерес, безапелационни са от АЕЖ и припомнят, че е в полза на цялото общество да е ясна обстановката в лечебните заведения, с цел да може да се отстраняват пропуските преди пика на епидемията.

Вторият случай, който показват от Асоциацията, е с обществена фигура, упрекната по въпросния член поради рецензии в профила си във Facebook по отношение на карантинните ограничения. От държавното обвиняване показаха, че точно статусите във Facebook са станали мотив прокуратурата да се задейства. Резултатът е обвиняване, че лицето е нарушило заповед на министъра на опазването на здравето, както и второ обвиняване поради това, че е определило прекосяването през КПП-та на изходите на огромните градове посредством попълване на заявления като неефективна мярка.

Според АЕЖ методът на прокуратурата е извънредно стеснителен, защото под ударите й може да попадне всеки, който в персонално или публично пространство изрази рецензия към орган на властта. От Асоциацията са на мнение, че сходни ограничения са намерено репресивни и нарушават съществени конституционни права.

Освен това те припомнят, че макар частичното несъгласие, в действие е влезнало изменение на алинея 2, съгласно което, в случай че от действието са настъпили обилни нездравословни последствия, финансовата глоба е от 10 до 50 000 лв., вместо от 500 до 2000 лв., както до момента.

Така се слага основателно въпросът, дали сходни съществени наказания (увеличени сред 20 и 25 пъти) няма да доведат до недобросъвестно отношение и произвол от страна на прокуратурата и страната, показват в позицията си АЕЖ.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Варна (преди 15 секунди) Рейтинг: 71128 | Одобрение: 35758 е доста ясно, че Гешев се вживява като деспот, обаче няма по какъв начин да му мине номера тъй като не схваща от стопанска система, а от милиционерщина и в случай че го слушате още по-бедни ще ставате и още повече в бедност ще мрете.  НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!  0  0 4udovi6teto (преди 30 секунди) Рейтинг: 22966 | Одобрение: 7216 Ало, Гешев? Вирусът ти пристигна дюшеш за разпра с публицистите, кво стана с Барселонския грип, дето тресе бостаните на Боко Тиквата в Банкя?   Ухилен   https://www.facebook.com/profile.php?id=100001222017028Валери СтанковНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР