От Антикорупционния фонд“ информираха за тайни договорки между кандидат-изпълнителите на

...
От Антикорупционния фонд“ информираха за тайни договорки между кандидат-изпълнителите на
Коментари Харесай

АКФ: Тайни договорки между кандидат-изпълнителите на “Турски поток” и банката на Цветелина Бориславова

От „ Антикорупционния фонд “ осведомиха за секрети сделки сред кандидат-изпълнителите на “Турски поток ” в Истанбул и банката на Цветелина Бориславова. Прилагаме част от разбора на АКФ, без редакторска интервенция:

„ Първи български следи в хакнатата поща на Александър Бабаков – съветски политик и воин в няколко корупционни абсурда, в това число и в разкрития от “Ню Йорк Таймс ” опит за подкупване на български зам.-министър на енергетиката през 2013 година във връзка с плана “Южен поток ”.

Мейл до Бабаков от 2019 година разкрива информация за необявена среща в Истанбул сред “руската, българската и арабската страна ” след подаването на офертите за създаване на газопреносната мрежа по „ Турски поток “. В мейла се разисква непозволено от закона непосредствено уреждане сред двама от участниците в състезанието – “Аркад ” и ТМК-Бонатти-Щрайхер.

Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки /всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително/.

Големият въпрос каква е същинската сделка на върха за този план сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и съветския президент Путин, в чието осъществяване се вършат сходни секрети сделки, остава в цялостна мощ.

Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на плана “Турски поток ” скрито са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ.

Друг документ от хакнатата поща на Александър Бабаков е писмо от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице в това си качество.

От имейла излиза наяве, че БАКБ е капиталовата банка, определена от двете договорящите се страни (contracting parties) за осъществяването на плана.

Кои са тези “договарящи се страни ” не е ясно, защото процедурата на хартия е социална поръчка за създаване на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго с изключение на обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз ”. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този план, е стартирана едвам година по-късно, през юни 2020 година

Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и “Газпромекспорт ”, че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата от един от участниците, “Консорциум – Газово развиване и уголемение в България ”. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 /учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А/ и Комплишънс дивелъпмънт /С.А.Р.Л- клон България/. В хакнатите мейли обаче, в това число и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на очевидно главния си прикрит участник – съветската ТМК.

Скандалното е в предисторията, която този мейл разкрива. “Няма прогрес в договарянията, които се организираха в офисите на нашата банка в София сред Аркад и ТМК ”, т.е. сред първия и втория класиран участник след подаване на документите за присъединяване в процедурата. Преговорите съгласно мейла са били “по наша самодейност ”, като остава отворен въпроса кои сме “ние ” – банката или тя работи от името на българската власт /тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна с изключение на като банкер и като бизнес и фамилен сътрудник с тогавашния министър председател Бойко Борисов/.

Още едно изречение буди неразбиране и това е предизвестието, че “има избрани проекти държавното управление да отбрани националните ползи ” /как грубото нарушение на Закона за публичните поръчки като се инициира скрито договаряне сред участниците, се вписва в националните ползи не излиза наяве, само че това е категорично неразрешено от закона/.

Както и първият оповестен документ, и този повдига въпроса кой е същинския възложител на този план и дали цялата процедура по построяването не е единствено заслон за поети на по-високо равнище геополитически задължения?

В изказване на БАКБ по отношение на изявленията на АКФ в действителност се удостоверява информацията за извършените съгласувателни срещи в офиса на банката сред участници в процедурата за създаване на разширението на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз през 2019 година.

В известието обаче има позволена фактологична неправилност: и двамата получатели на имейла от госпожа Бориславова са глобени от финансовото министерство на Съединени американски щати през юни 2017 година, т.е. две години преди пращането на въпросния имейл.

В оповестено на 31 август прессъобщение Софийска градска прокуратура оповестява, че се е самосезирала по изнесената информация „ за нарушавания, свързани с избора на реализатор и ускореното създаване на газопровода „ Турски поток “ през България, нерегламентирано договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана „ Турски поток “. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР