От ананасови листа и органичен коноп до платове от бамбук

...
От ананасови листа и органичен коноп до платове от бамбук
Коментари Харесай

Дрехи от бамбук и ананас борят екологичната криза СНИМКИ

От ананасови листа и органически коноп до платове от бамбук и рециклиран полиестер, екоматериите за произвеждане на облекла към този момент заливат пазара. Екосъобразният метод на живот и в частност устойчивата мода са част от целите в битката с екологичната рецесия.

Устойчивата мода се състои в комбинацията от доста аспекти - етични бизнес практики, бистрота на веригата за доставка, политики за минимална щета. И може би най-важното - устойчиви материали. Заради потребността от по-екологични материи през последните години в стилната промишленост навлязоха нови думи, които би трябвало да се дефинират, разнообразни процеси, схеми за узаконяване и спорни практики.

Първият въпрос, който бихте си задали, когато купувате облекла, е от какво са направени.



Материите, употребявани при изработката на всяка една дреха, дефинират до каква степен този артикул ще навреди на околната страна. А също по този начин какво би било нужно, с цел да може този развой да се спре.

Когато приказваме за платове и тъкани за направа на облекла, би трябвало да сме наясно, че изборът на плат въздейства директно на източника на първични материали - дали е получен от растения или от петрол. Важна е и обработката на самата дреха - химикалите, нужни за превръщането на суровината във нишки, както и дали след използването <210> може да бъде рециклирана.

Модната промишленост е вторият максимален замърсител в света след нефта. Използваните в направата на облекла тъкани способстват за голямото ползване на вода, замърсяването с миктопластмаса, нездравословните излъчвания и парникови газове, деградацията на почвата, унищожаването на тропическите гори. И не на последно място - големите количества облекла, които се озовават на сметищата.



Положителното е, че екологичните тъкани са относително лесни за намиране, в случай че знаете какво да търсите. Много от огромните марки залагат на устойчива мода, а някои от най-големите онлайн магазини за облекла у нас имат цели селекции с екодрехи.

Ето нашия лист с някои от най-устойчивите тъкани, които да търсите при покупката на облекла.

Бамбук

Бамбукът е издръжливо, мощно възобновимо растение и нормално се отглежда с малко химически добавки. Тъканта има и естествени антибактериални свойства, диша и е биоразградима. Въпреки това могат да се употребяват токсични химикали, с цел да се трансформира растението в плат.

Органичен памук

Повече от 25% от пестицидите в света се употребяват в стандартното произвеждане на памук. Органичният памук се отглежда без вложение на токсични или синтетични химикали. Търсете облекла, направени с естествени багрила или обагрен памук, с цел да намалите в допълнение количеството химикали, изхвърляни в нашата екосистема.

Коноп

Конопът се възобновява бързо, изисква малко или никакви пестициди, пораства без тор, изисква минимално внимание, не изчерпва питателните субстанции в почвата и е елементарен за събиране. Това прави конопените тъкани едни от най-екологично съобразните.

Рециклиран полиестер

При облеклата от рециклирани полиестер тъканите са направени от използвани материали като бутилки сода, което води до 75% по-нисък въглероден отпечатък, От тъканите направени от необработения полиестер. Рециклираният полиестер съдържа отровен антимон, само че някои компании работят върху премахването му от тъканите си.

Соев кашмир и коприна

Тази тъкан е направена от соеви протеинови нишки, останали след преработката на соята в храна. Соята може да бъде генно инженерство, в случай че не е маркирано на етикета.



Пинатекс

Тази материя е основана от ананасови листа, които другояче биват изгаряни, и постепенно, само че несъмнено навлиза в света на устойчивата мода като сурогат на кожата. Производството на облекла от пинатекс генерира малко количество боклуци и може да се разгражда естествено, даже когато постоянно се комбинира с полилактична киселина на дървесна основа.

Дрехите, които купувате, могат да бъдат от голяма екологична изгода, а неустойчивата мода е резултат от неприятния избор на плат, който вършим.

Много от материалите, употребявани за направата на облекла, имат отрицателно въздействие както върху природата, по този начин и върху хората и животните. Химикалите и микропластмасата, които отделят, остават неразградени в природата в продължение на стотици години.

Тъй като производството на текстил има голямо влияние върху околната среда, носенето на това, което към този момент имате за по-дълго време, е едно от най-хубавите и най-лесните неща, които можете да извършите, с цел да извършите облеклото си по-екологично.

Други способи включват закупуване на облекла втора ръка и преработване на облеклата, които към този момент не ви стават или са износени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР