От 9 февруари лекарствата, изписвани с рецепта ще носят двуизмерен

...
От 9 февруари лекарствата, изписвани с рецепта ще носят двуизмерен
Коментари Харесай

От утре търсете двоен баркод на лекарствата

От 9 февруари медикаментите, изписвани с рецепта ще носят двуизмерен баркод против имитации. Той ще направи невероятно принтирането на опаковки на лекарства и се чака внезапно да понижи броя на медикаментите менте.

Мярката е планувана в Директивата за фалшифицираните медикаменти правилник и ще обхване всички лекарства, издавани против рецепта, които са регистрирани на територията на Европейски Съюз, оповестява Фактор.

Всяка кутия с лекарство ще има самостоятелен баркод, а капачето й ще бъде запечатано със специфична алуминиева лепенка, която ще удостоверява, че тя не не е отваряна.

Производителите към този момент ще бъдат задължени да качат информацията, съдържаща се в неповторимия идентификатор на всеки обособен лекарствен артикул, в централния указател на Европейски Съюз. Той е ръководен от Европейската организация за инспекция на лекарствени артикули.

В взаимозависимост от произхода на медикаментите търговците на едро също ще би трябвало да сканират лекарствените артикули в разнообразни точки от веригата на доставка, с цел да ревизират тяхната достоверност.

Накрая, аптеките и лечебните заведения, ще сканират баркода на всеки лекарствен артикул при продажбата или преди потреблението му, с цел да ревизират неговата достоверност. Така те ще го „ отпишат “ от регистъра, преди да го провиснал на пациента.

Правилата важат както за аптеките и за лечебните заведения, по този начин и за уеб страниците, които продават медикаменти посредством интернет.

Онлайн аптеките, които продават медикаменти с рецепта ще би трябвало да слагат европейското лого на страницата си. При кликването му потребителите ще могат да видят дали аптеката е лицензирана да продава медикаменти в съответната страна.

Въпреки измененията върху опаковките не се чака дефицити на медикаменти, така към този момент създадените лекарства ще продължат да се продават в аптечната мрежа и в лечебните заведения до приключване на периода им на валидност. Фармацевтите обаче ще би трябвало да сверят партидите, с цел да се уверят, че те са постоянни преди да ги оферират на пациентите.

Единствените страни, в които разпоредбите няма да се ползват от на следващия ден са Гърция и Италия. Двете членки са поискали отсрочване с 6 години, защото към този момент имат сходни национални схеми за гарантиране достоверността на медикаментите.

Европейски Съюз се надява двуизмерните кодове да разрешат по-добра проследимост на медикаментите и да създадат по-трудно пласирането на фалшифицирани лекарства.

Европейската комисия заяви, че ще следи от близко по какъв начин страните членки ползват новата контролна система " от край до край " и ще следи потреблението на двуизмерните баркодове.

По данни на следствените служби за 5 година в Европейски Съюз са издадени 400 предизвестия за подправени медикаменти. Обикновено те се продават в опаковки, които следват истинските, само че съставките им са с по-ниско качество или с неверна доза.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР