От 5 април 2021 г. досега сме на прага за

...
От 5 април 2021 г. досега сме на прага за
Коментари Харесай

МВнР: Очакваният брой секции за гласуване в чужбина са над 700 в 62 държави

От 5 април 2021 година до момента сме на прага за пети път да произведем избори при три разнообразни редакции на Изборния кодекс, немалка част от които касаещи изборите зад граница. За последните 2 години министерството и задграничните ни задачи натрупаха опит и сътвориха потенциал, който подсигурява сполучливото осъществяване на избори в приблизително 750 секции. Това ни трансформира в най-големия гласоподавател регион без изборна администрация и секции, ситуирани на съвсем всички континенти. Това съобщи на брифинг зам.-председателят на Работната група " Избори " към Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Той акцентира, че работата на дипломатическите ни задачи в Северна Америка е обвързвана със секции, които са на стотици километри една от друга, посолството ни в Лондон за следващ път ще бъде изправено пред провокациите да провежда избори в над 120 секции, на задачите ни в Западна, Южна и Северна Европа, които имат чудесно взаимоотношение с българските общности и доброволци, с които взаимно провеждат избори допълнително от 400 секции. Мисиите ни в Гърция и Турция, които при извънредно комплицирана логистика и размер от гласоподаватели, съумяват да провеждат работата на СИК допълнително от 200 места.

Очакванията на Министерство на външните работи са изборни секции отвън страната да бъдат формирани в 62 страни. С решение ЦИК би трябвало да дефинира местата и броя на секциите в тези страни. Външно министерство има подготвеност да предприеме дейности по организационно-техническото обезпечаване на секциите в чужбина, като предстоящият брой е сред 730 и 740 секции. 115 от тях ще бъдат формирани в дипломатически и консулски представителства и в офисите на почетни консулства на Република България.

В Турция ще бъдат разкрити малко над 160 секции, в Обединеното кралство над 115, в Германия - към 74, в Испания - към 64, в Съединени американски щати - 56, в Италия - към 26, в Гърция - към 20, във Франция - към 16.

Анастасов означи още, че от Министерство на външните работи чакат зад граница да бъдат изпратени сред 240 и 410 машини в 240 секции в 22 страни на три континента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР