От 31 март отпада изискването за издаване на пълномощни за

...
От 31 март отпада изискването за издаване на пълномощни за
Коментари Харесай

От 31 март: Децата бътуват без пълномощно зад граница


От 31 март отпада условието за издаване на пълномощни за пътешестване на съпътстващи лица на деца по въздух и море в границите на Шенген. Отпада нуждата
при неявяване на един или двама родители
да се прави пълномощие на съпътстващото лице, само че единствено при пътешестване със аероплан или ферибот. За пътешестване с рейс или автомобил пълномощното е наложително.
Още при започване на година стана ясно,
че декларацията за единодушие на родител за извеждане на дете в страна членка на Шенген може да отпадне след присъединението на България във въздушното пространство. Това ще се случи, в случай че до края на март държавата не контролира законодателството, посочва .
За да няма непозволено извеждане
на деца, в МВР вече е сформирана работна група, която ще разиска пътуването на жители след приемането на страната ни в пространството със свободно напредване.

Моника Саристова е майка на две деца. Като родител, новината за влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода я кара да се замисли по какъв начин при липса на паспортни инспекции единият родител ще
извежда детето отвън рамките на България.
„ Означава ли, че заради липса на паспортен и граничен надзор, един родител може да изведе децата без знанието и единодушието на другия? Как ще бъде следено това, тъй като до момента се подписваха заявления ”, попита Саристова.

Летищата в страната към този момент са подготвени за прекосяването към новия метод на работа. Според напътствията, които към този момент са получили, и в случай че
не бъде изменен законът, декларацията отпада.
„ Няма да се изисква декларация за единодушие от другия родител. Всъщност, чисто механически, заминавайки за страна от Шенген, не се пресича граница. Пътуването е аналогично на вътрешен полет ”, изясни Георги Чипилски, изпълнителен шеф на Летище Бургас.

От Министерството на вътрешните работи обявиха, че към този момент е сформирана работна група, която да разиска нуждата от възможни промени в българското законодателство,
свързани с приемането на страната в Шенген.
Адвокати напомнят, че след измененията в Семейния кодекс от август предходната година, всеки родител може да изиска от съда възбрана детето му да напуща страната.
„ Ако единият родител има опасения
за метода на извеждане на детето, слагането му в риск при възможното пътешестване, може да подаде молба в районния съд по местоживеене на детето, с която да изложи своите терзания и опасения ”, изясни юрист Юлия Раданова.
В момента законът не планува решение
на въпроса какво се случва, в случай че след включване в Шенгенското пространство, единият родител не е осведомен, че детето му ще бъде изведено отвън страната.

Когато децата би трябвало да летят отвън границата, регулацията е различна от тази при възрастните. В момента, за овакантяване територията на страната, се изисква декларация за единодушие от родител. След влизането
в Шенген съществува хипотезата,
че при пътешестване със аероплан няма да се изискват документи и за децата. Това ще се реши със законодателни промени. Важно е да се знае, че става въпрос за краткосрочни пътувания на дете. Това изясни и Йорданка Бекирска, юрист и експерт по фамилно право, в „ Интервюто в Новините на NOVA “.
Тя разясни, че има доста случаи на деца,
които са арестувани непозволено на територията на България, независимо от това дали са доведени със единодушието на другия родител, или не. „ Това е родителско похищение. То се контролира с Хагската спогодба “, сподели специалистът.
Този проблем в старите страни членки на
Шенген е организиран по избран метод, уточни юристът. „ Там се изисква съгласие и от двамата родители, с цел да напусне детето територията на страната “, добави тя и подсети, че това важи единствено за краткосрочни пътувания.
„ Промяната на местоживеенето е похищение.
В доста страни това е криминализирано действие, в България към момента не е “, уточни Бекирска. Тя обаче разясни, че в някои страни режимът е по-лек, само че се изисква известяван на другия родител, в случай че детето пътува.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР