От 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, няма

...
От 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, няма
Коментари Харесай

Без паспортна проверка от 31 март за българите с полети в Шенгенското пространство

От 31 март българските жители, пътуващи в Шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортен надзор, а единствено на инспекция летищна сигурност. Това изясни пред публицисти вътрешният министър в оставка Калин Стоянов, съобщи Българска телеграфна агенция. Той инспектира готовността на РГДП-Аерогари по отношение на приемането на страната ни в Шенгенското пространство по въздух и въвеждането на новия режим на граничен надзор през днешния ден. 

 

Министър Стоянов съобщи, че страната ни е изцяло подготвена. Ако някой пътува за страна, която не е част от Шенген, ще би трябвало да премине през паспортна инспекция, изясни той.

 

Това, че наложителният граничен надзор за част от страните отпада, не значи, че се понижават ограниченията за сигурност на аерогарите, сподели Антон Златанов, шеф на Главна дирекция „ Гранична полиция “ (ГДГП). Започваме да разчитаме повече на разбора на риска, на оперативната активност и всички аеврогари се разделят на Шенгенска и нешенгенска зона. Шенгенската зона играе роля на вътрешни линии, добави той.

 

Относно декларациите за децата Златанов изясни, че за деца с компаньон няма да се прави граничен надзор и инспекции. Не са нужни заявления, само че в случай че има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има съответната процедура от районния съд и да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина. Той съобщи, че остава правото за полицейски инспекции, ако органите на реда преценяват, че е належащо. Златанов разясни, че малолетните лица (14-18 г.) могат да пътуват сами, без декларация за единодушие от родител за овакантяване на страната, в Шенгенското пространство.

 

От летището обясниха още, че от 31 март съществуващите гишета за паспортен надзор на летище София ще бъдат отстранени. Тоест след чекирането на билета на пасажера, той ще минава инспекция летищна сигурност (проверка на багажа ). Полетите към Шенгенското пространство ще се правят от ръкавите. А паспортна инспекция ще има в дъното на залата, където ще действат гишета.

 

За пасажерите, пътуващи до Швейцария или пренос през страната до страна от Шенген, няма да има паспортна инспекция и те ще пътуват по разпоредбите, по които пътуват жителите на страните от Шенген. Ако пасажерът пътува до страна отвън Шенген, само че с прекачаване в страна, част от Шенген, той минава паспортна инспекция в страната, от която ще бъде осъществен полетът до страната, която не е част от Шенген, обясниха още от летището.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР