От 31,2 млрд. на 54, 2 млрд. лв. да бъде

...
От 31,2 млрд. на 54, 2 млрд. лв. да бъде
Коментари Харесай

Василев планира нови 23 млрд. дълг за 3 г., почти удвоен

От 31,2 милиарда на 54, 2 милиарда лева да бъде повишен държавният дълг в идващите 3 години възнамерява в формалната Средносрочна бюджетна прогноза на Министерството на финансите за мандата 2021 – 2025 година, оповестена в деня на 4-месечното " възшествие ” на държавното управление вицепремиерът Асен Василев.

В процентно отношение покачването наподобява по-незначително – от 23,5 на 29,5% от Брутния вътрешен артикул на България. Припомняме, че дълги години съотношението беше под 20 на 100.

Напомняме, че за общо 8 месеца министерстване на Василев в първото служебно държавно управление от 2021 година и постоянното сега държавният дълг набъбна с 4,5 милиарда лева, сочат формалните доклади на ръководеното от него финансово ведомство.

Другата значима вест от прогнозата гласи: " Данъчната политика за интервала 2023-2025 година планува опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите. Запазват се ниските данъчни ставки за корпоративните налози и тези за налозите върху приходите на физическите лица, като значима причина за вложения, стопански напредък и претовареност ”.

Това обаче значи, че е изцяло ненужен и малоумен пиар поисканото от вицепремиера Корнелия Нинова привикване на няколко Съвета към Министерски съвет, с цел да бъдат поправени ставки на Данък добавена стойност, да бъде въведен още веднъж необлагаем най-малко и така нататък

Означава също, че двамата вицепремиери – Василев и председателката на Народно събрание на Българска социалистическа партия, очевидно не си приказват, нито пък съгласуват придвижванията и политиките си, както очевидно и подчинените им от Министерството на финансите, което дава рамката, и Министерството на стопанската система и промишлеността, което следва да я изпълва със наличие.

Тогава в задачата се пита: " Има ли водач в самолета ”?!

 

Илиян Костадинов

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР