"От 30-ти април до 10-ти май ще се отворят "зелени

...
"От 30-ти април до 10-ти май ще се отворят "зелени
Коментари Харесай

Отварят зелени коридори у нас, ще има избор на ваксина

"От 30-ти април до 10-ти май ще се отворят "зелени коридори " там, където има предпочитание и подготовка за такива. Всяко едно РЗИ ще разгласи в понеделник, ние ще го създадем и за цяла България, къде и кой "зелен кулоар " ще работи. Естествено това не пречи на персоналните лекари в този интервал да слагат ваксини, в случай че желаят ", съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
По думите му предвид на празниците и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че "зелените коридори " ще са тези, в които ще има повече имунизации.
„ В рамките на зелените коридори ще се прави имунизация с всичко, с което разполагаме – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca – несъмнено за тези, на които им излиза втора игла или тези, които желаят да се имунизират”, сподели още той. И добави, че имунизацията на „ Янсен” остава на склад до понеделник ", акцентира доцент Кунчев.
Запитан кой ще вземе решението за имунизацията с „ Янсен” Кунчев отговори: „ Ваксинационният щаб въз основата на две решения – това, което ЕМА разгласява през вчерашния ден, и това, което FDA (Агенцията за надзор на храните и медикаментите на САЩ) ще разгласява евентуално в идващите 1-2 дни и по опция, в съгласие с други европейки страни”
„ Проведохме много обширни полемики. Становището на ЕМА във връзка с имунизацията на Johnson & Johnson е, че изгодите са по-големи от вредите и страничните ефекти”, съобщи от своя страна ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. доктор Красимир Гигов.
„ Няма още безапелационна позиция от наша страна. Изчакваме решението на още две европейски комисии, с цел да вземем решение за препарата. Можем, да кажем дали и по кое време ще стартира имунизацията с него най-рано идната седмица”, безапелационен е той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР