От 3 юни 2021 година влиза в сила т.нар. "абсолютна

...
От 3 юни 2021 година влиза в сила т.нар. "абсолютна
Коментари Харесай

Съветник: Ето какво трябва да знаем за абсолютната давност

От 3 юни 2021 година влиза в действие така наречен "абсолютна отминалост ", като тя ще важи единствено за физически лица и то в случаите, когато задължението не е отсрочено или разсрочено. Така да вземем за пример отговорностите към колекторски компании също отпадат при изтекла 10-годишна отминалост. Това изясни пред БНР Десислава Филипова, правист, ръководител на фондация "Център за европейска интеграция на България и за отбрана правата на индивида ".
"Когато се подписва едно съглашение, човек би трябвало наложително да се съветва със експерт, тъй като и за елементарната отминалост практиката да платиш разсрочено или отиваш на съд се ползва постоянно от кредитори, най-вече от "Топлофикация ". Предлага се на лицето, което има дълг, да му отсрочи или разсрочи задължението. Задълженото лице вижда в това предложение опция да облекчи ситуацията си и го приема, без да се замисли, че действително по този метод губи правата си ", сподели юристът.
Филипова посъветва да не се подписва такова съглашение преди консултация с юрист.
"Когато кредиторът предложения задълженото лице да подпише съглашение - аз ще те облекча, няма да те осъждам, няма да ги изисквам на куп, дай ще ги разсрочим. В този момент, в който това обвързване се разсрочи, по силата на експлицитната наредба на закона отминалостта в тази догадка няма да се ползва, а кредиторът към този момент си е преодолял написаното предписание в закона “, посочи още юристът.
Филипова даде и различен образец – когато задължението се отсрочва. „ Разбираме се по кое време да се отсрочи обещано обвързване, тогава отминалостта отново не се ползва. За случаите, в които има длъжници, при които има висящи каузи или изпълнителни каузи, Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд, който да се произнесе дали за тях също би трябвало да важи отминалостта и дали това е заслужено и законно. Защото кредиторите имат упования да се съблюдава законодателството до приемането на закона за безспорната отминалост. Това важи в огромна мощ за гарант, който е платил огромен непознат дълг, и в случай че законът се приложи тук, този гарант си губи правата против основния дебитор, той е заплатил непозната сметка ", сподели специалистът.
Филипова акцентира, че отминалостта не влиза в действие автоматизирано - лицето би трябвало да се обърне към съда с искане да се прогласи, че отминалостта към този момент е приложена, в случай че него го съдят кредитори. Той би трябвало категорично да се позове пред съда за тази безспорна отминалост, би трябвало да възрази, че не дължи заради това, че отминалостта към този момент е изтекла.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР