От 3 октомври в Галерия на открито на Моста на

...
От 3 октомври в Галерия на открито на Моста на
Коментари Харесай

„Природата ни свързва“ - изложба в Галерия на открито на Моста на влюбените

От 3 октомври в Галерия навън на " Моста на влюбените " ще бъде показана изложбата " Природата ни свързва ". Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Паралел сред културата на развъждане, бране и потребление на рози в Казанлък и лавандула в Кьорьошхед прави унгарският фотограф от сирийски генезис Бахгет Искандер, прочут към този момент добре и в България с няколко свои изложения. Със своя дълголетен план той се пробва да покаже, че колкото е значим за България култът към розата, толкоз е значим за Унгария култът към лавандулата.

Розата и лавандулата са прелестни блага на природата, които се отглеждат освен поради хубостта и аромата им, само че и поради тяхната полза. И двете са добре познати като лечебни растения, защото имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, а когато се употребяват като аромати, имат успокоителен резултат. Както розата, по този начин и лавандулата са намерили своето място и в кулинарията.

Изложбата се показва по случай Деня на българо-унгарското другарство – 19 октомври, както и във връзка 75-годишнината от основаването на Унгарския културен институт в София. Посветена е освен на българо-унгарското другарство, само че и на мъдростта на природата. Тя води на къса разходка в магическия свят на тези две цветя, с цел да се потопим в мемоари за розата и лавандулата и да усетим по какъв начин природата свързва всички нас.

Организатори на изложбата са Институт " Лист " София, Посолството на Унгария в България, Българско национално самоуправление - Кечкемет (Унгария). Изложбата се провежда взаимно с Йордан Бочков, почетен консул на Република България в Унгария, Столична община, Община Казанлък, Държавен културен институт към Министъра на външните работи на Република България.

Бахгет Искандер е роден през 1943 година в сирийския град Ел Баразин, само че от 1967 година живее в Унгария и от 1979 година е маджарски жител. С снимка се занимава от 1968 година Участва в групови и независими национални изложения. Организира благотворителни изложения в интерес на трансилванските бежанци през 1989 година, за подкрепяне на деца аутисти през 1999 година, предложил е работите си и за възстановяване на Дома на унгарските фотографи през 2002 година

 

От 1990 година се занимава с рекламна и фешън снимка. Известен е на първо място с черно-белите си социофотографии и портрети, с пейзажите си, изобразяващи света на пустините, с фотографиите си на популярни представители на унгарската литература и изобразително изкуство. Бахгет Искандер е притежател на най-престижната унгарска държавна премия „ Кошут “ (2022), само че също и на премията „ Роберт Капа “ (2022), Почетния кръст на ордена за заслуги към Унгария (2012), Кавалерския кръст на Ордена за заслуги към Унгария (2008) и други Има редица независими и взаимни изложения в редица градове в Унгария и в Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия, Алжир, Сирия, Дания, Франция, Румъния, Сърбия, България и други Предишни негови изложения в България са „ Шепа свят “, „ Ветерани “, „ Духовното наличие на Унгария в България “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР