От 3-4 месеца липсва важна ваксина от имунизационния календар при

...
От 3-4 месеца липсва важна ваксина от имунизационния календар при
Коментари Харесай

Личен лекар алармира за липсата на важна ваксина от имунизационния календар при децата

От 3-4 месеца липсва значима ваксина от имунизационния календар при децата на 11-годишна възраст. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” общопрактикуващият доктор лекар Мирослав Спасов.

По думите му доста пациенти прибягват до самолечение в сезона на настинките и грипа. Често се постанова да поправяме лекуването.

„ Грипът настава всяка година и сме привикнали с него. Има ваксини, които, в случай че пациентът изяви предпочитание да си сложи – ще понижат риска от съществено протичане на болестта и настъпване на затруднения. Ваксини има в аптечната мрежа, само че ваксини от Министерство на здравеопазването в нашите кабинети за профилактика на лица над 65-годишна възраст се чакат. Ако се спазят периодите, доставката се чака да стане до две седмици. Правим описи на искащи, само че ползата е слаб ”, акцентира той.

Той показа и проблеми от практиката си, свързани с профилактичните прегледи на учениците. „ Изготвянето на профилактични карти се трансформира в проблем, тъй като доста родители упорстват издаването на документ, без децата да са минали на действителен обзор. А точно при сходен обзор се откриват болести, които са лечими, когато се открият в точния момент ”, безапелационен е лекар Спасов.

Той посочи, че децата над 7-годишна възраст би трябвало да минават на профилактичен обзор един път годишно. „ Най-често немарливостта на възрастните към здравето на децата и към нашето здраве е причина за разпространяването на инфекции и болести ”, акцентира медикът.

По думите му наложителното носене на маски по време на пандемията мощно е лимитирали респираторните болести. " Наблюдава се повишаване на тази заболеваемост и се измества във времето. Сега се следи заболеваемост от варицела, която е типична за пролетния сезон. В момента обаче липсват ваксини за деца при 11-годишна възраст против дифретия, тетанус и коклюш. Тази ваксина липсва от 3-4 месеца и не можем да приключим имунизационния цикъл ".

В аптечната мрежа антигрипните ваксини към този момент са налични и всеки искащ може да си закупи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР