От 29 януари 2018 г. собствениците на недвижими имоти в

...
От 29 януари 2018 г. собствениците на недвижими имоти в
Коментари Харесай

Всеки софиянец, който има да плаща данъци, трябва да види този текст

От 29 януари 2018 година притежателите на недвижими парцели в София към този момент могат да заплащат локалните си налози и такси, оповестиха от дирекция „ Общински доходи “ на Столична община.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка от налог здания и налог МПС е 30 април 2018 година, при изискване, че дължимите суми бъдат платени едновременно. За такса битови боклуци отстъпка не се планува. Задълженията могат да се заплащат и на равни вноски, а периодите са надлежно:

– Данък недвижими парцели и налог МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.
– Такса битови боклуци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Друга опция за заплащане е по банков път или през интернет страницата на Столична община
https://www.soa.bg/taxes-and-fees-services-documents
https://sonet09.soa.bg/OnlineReportWSClient/obligations

Тази година акцията за налог МПС в София стартира още на 2 януари и столичани имаха един месец повече да употребяват отстъпка от 5% за колите си.

През януари 2018 година от този налог в бюджета на столицата са постъпили 3, 65 млн. лева За съпоставяне – за същия интервал на 2017 година от налог МПС са постъпили 3,18 млн. лева

Съобщенията за дължимите налози и таксище се получават от притежателите от средата на февруари. Гражданите, които към този момент са се отказали от хартиените известия, ще ги получат на посочения от тях имейл адрес. Така информацията за притежаваните от тях недвижими парцели няма да минава през пощенски или разпространителски компании.

Срокът за отвод от хартиени известия за тази година беше до 12 януари – при подаване на заявление в някой от данъчните отделите и до 26 януари – при отвод по електронен път. До момента общо 1285 притежатели в София са се отказали от хартиените данъчни известия.

За отвод по електронен път би трябвало да се влезе в раздел „ Справка за отговорностите и заплащанията “ на е- страницата на Столична община и да се попълни декларация, като се уточни имейл. Има алтернатива и за цялостен отвод от известия. В подобен случай всяка година притежателите би трябвало сами да ревизират какви локални налози и такси дължат. Тези които в този момент решат да подадат заявление за отвод от хартиено известие, ще стартират да получават известията по имейл от 2019 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР