От 28 февруари 2022 г. всеки понеделник в последния час

...
От 28 февруари 2022 г. всеки понеделник в последния час
Коментари Харесай

Великолепно британско трио в предаването за камерна музика „Рецитал“

От 28 февруари 2022 година всеки понеделник в последния час преди среднощ меломаните имат опцията да чуят неповторими документални записи на камерни концерти от международните сцени, получени с общителното подпомагане на Европейския съюз за радио и телевизия.

На 7 март екипът на предаването предлага концерт от миналогодишното издание на фамозния английски летен фестивал БиБиСи Промс. Рециталът се е състоял на 2 август 2021 година в „ Кадоган Хол “, където в първото лято на пандемията не се организираха събития. През 2021 година Кадоган Хол възвърне камерните концерти и завръщането на тази емблематична лондонска зала се случи с камерната стратегия, която ще прозвучи в понеделник от 23 часа. Майкъл Колинс (кларинет), Ейдриън Брендел (виолончело) и Майкъл МакХейл (пиано), показват две творби: Трио за кларинет, виолончело и пиано в ре минор, опус 3 от Александър декор Цемлински, и Трио за същия състав в ла минор, опус 114 от Йоханес Брамс.

Прекрасните реализатори са дружно, с цел да отпразнуват и 150-ата годишнина от рождението на австрийския композитор Александър Цемлински. Почти пропуснат след Втората международна война, през днешния ден той е считан за един от най-значимите създатели на ХХ век. Световни инструменталисти, артисти и диригенти драговолно извършват и записват творбите му, а „ Лиричната симфония “ за сопран, баритон и оркестър е изключително обичана от меломаните. Младежкото Кларинетно трио на Цемлински, включено в програмата, е направило мощно усещане в края на 90-те години на XIX век на самия Йоханес Брамс и е било предложено от великия композитор за издание.

 Майкъл Колинс Майкъл Колинс , който преди към месец отпразнува 60-ия си рожден ден, е измежду най-изтъкнатите музиканти от своето потомство. Той е почитан освен поради соловата си кариера, а и като диригент. През 2010 година става основен диригент на оркестъра City of London Sinfonia. Изявява се като гост-диригент с фамозни лондонски оркестри като Филхармония, St Martin in the Fields и СO на БиБиСи, както и с Оркестъра на Ълстър - Ирландия. Работи и с камерни сформира от Финландия и Унгария. Като солист Колинс е свирил със симфоничните оркестри на град Бирмингам и на Шарлът – столицата на щата Северна Каролина.

В продължение на доста години Майкъл Колинс се стреми към разширение на репертоара за кларинет. Издирва и извършва за първи път творби на Джон Адамс, Елиът Картър, Брет Дийн. Колинс получава премията Инструменталист на годината за 2007 от Кралското филхармонично сдружение за неговия принос към популяризирането на творби от модерни композитори. Като камерен инструменталист музицира дружно с квартетите „ Бородин “ и „ Токач “, с изключителни пианисти като Андраш Шиф, Марта Аргерич, Стивън Хаф и Михаил Плетньов с виртуозния цигулар Джошуа Бел, с впечатляващия виолончелист Стивън Исерлис... Неговият отбор London Winds, учреден през 1988 година, развива дейна концертна активност и е мечтан посетител на влиятелни английски фестивали като тези в Единбург и Олдбъро, Международния фестивал в Челтнъм, Моцартфеста в Бат, както и БиБиСи Промс.

 Ейдриън Брендел Ейдриън Брендел е многообразен и автентичен виолончелист. Това не трябва да ни учудва – наследник е на великия пианист Алфред Брендел. Успешен равностойно в изявите си като солист, камерен реализатор и възпитател, Ейдриън пътува из целия свят. Ранното му потапяне в областта на класическата музика го води до срещи с доста изискани реализатори в най-престижните концертни зали и фестивали. Откриването на актуалната класическа музика в творбите на Куртаг, Лигети и Кагел през тийнейджърските му години към момента го държи безсънен и въодушевен за музикални търсения, редом със пристрастеността му към уърлд музиката и джаза. Брендел е учил при изтъкнатите английски виолончелисти и педагози Уилиам Плийт и Алекзандър Бейли в Лондон. Усъвършенства инструменталната си техника при шведския инструменталист, възпитател и диригент Франс Хелмершон във Висшето учебно заведение за музика и танц в Kьолн. Участвал е в майсторски класове на своя татко – Алфред Брендел, както и в такива, водени от Дьорд Куртаг, Ференц Радош и  инструменталисти от фамозния квартет „ Албан Берг “. Работата му с композитори и диригенти като Куртаг, Томас Адес и Пeтeр Йотвьош, го въодушевява да търси и извършва нова музика при всяка опция. Представял е международни министър председатели на композиторите Харисън Бъртуисъл и Йорк Хьолер. В соловите си рецитали Брендел сътрудничи с пианисти като Имоджън Купър, Тил Фелнер, Тим Хортън и Кит Армстронг. Сред сътрудниците му в областта на камерната музика са Лиза Батиашвили, Андрей Биелов, Ларс-Андерс Томтер.

Гостувал е на фестивали в Англия, Германия, Швейцария, постоянно свири като солист в влиятелни европейски зали като лондонската Уигмор Хол, залата на Филхармонията в Берлин, Музикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам. Брендел е артистичен шеф на фестивала в Плъш, Дорсет от 1995 година. Програмата е отдадена на класическа и модерна камерна музика, вокални рецитали, съвременен джаз и фолклор. Всяко издание показва към 100 модерни творби и най-малко 200 музиканти от целия свят.

 Майкъл МакХейл Майкъл МакХейл се утвърждава като един от водещите пианисти на Ирландия. Роден в Белфаст, МакХейл съумява да развие дейна интернационална кариера като солист и камерен инструменталист. Концертира и записва със симфоничните оркестри на БиБиСи, на Минесота и Хале, на Москва, Лондон и Джаксънвил; със City of London Sinfonia, с водещи оркестри от Ирландия. Участва и на фестивалите в Тенгълууд, БиБиСи Промс и „ Пролет в Токио “. Аплодиран е в Уигмор Хол - Лондон, Концертхаус - Берлин, Линкълн Сентър - Ню Йорк. МакХейл има над 25 записани албума, осем от които са рецитали в дуо с кларинетиста Майкъл Колинс. Подобно на своя сътрудник, пианистът също живо се интересува от актуалната класическа музика. В последните години можем да проследим цяла серия министър председатели на МакХейл, който извършва за първи път произведения на Валентин Силвестров, Валери Колман, Авро Пярт, Джон Тавенър, Крис Роджерсън, Едвард Грексън, Клиф Айделман и доста други композитори. През 2009 година Майкъл МакХейл е отличен с влиятелната премия на името на трагично починалия млад британски пианист Терънс Джъд, присъждана от оркестър Хале от Манчестър и БиБиСи 3. МакХейл е лауреат и на премиите Бренан и Фийлд на Международния клавирен конкурс в Дъблин през 2006 година, както и на Камерата Ирландия/Аксенчър през 2005. Сред неговите ментори е популярният пианист Бари Дъглас, а самият Майкъл МакХейл сега също преподава пиано в Ирландия.

Снимки: Benjamin Ealovega, Jack Liebeck, Frank Miller
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР