От 26 юни до 2 юли в Плевен ще се

...
От 26 юни до 2 юли в Плевен ще се
Коментари Харесай

Днес започва шестото издание на фестивала за куклено изкуство Шарено петле

От 26 юни до 2 юли в Плевен ще се организира Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „ Шарено петле ”.

Поради огромния интерес фестивалът ще се организира в седем, а не в четири дни, както до момента. Зрителите ще могат да видят 22 спектакъла и да вземат участие в 5 креативен работилници и ателиета. В програмата вземат участие с най-новите си постановки държавните куклени театри от Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Варна, Бургас, Плевен, Младежкият спектакъл „ Николай Бинев “, куклените театри „ Мале, мале “, „ Скрин “, „ Арт ленд “ и фондация „ Арте вива “.Чуждестранните трупи са от Гърция, Сърбия и Норвегия.

Фестивалът стартира на 26 юни /понеделник/ в 16.00 ч. с интерактивна галерия на кукли от разнообразни представления в ДКТ „ Ив. Радоев ”, а в 17.30 ч. с доста музика и занимателни осъществявания ще бъде открит под зоркия взор на неговата емблема - Шареното петле. Преди повече от две десетилетия Плевен неведнъж провежда кукления фестивал „ Хора и кукли “ и през днешния ден „ Шарено петле “ продължава тази традиция. Името на Фестивала е отпратка към красивото петле, което беше „ кацнало “ на покрива на постройката на тогавашния куклен спектакъл. Днес това петле, дело на известния художник Тома Трифоновски, може да се види в експозицията на Регионалния исторически музей - Плевен. Станалото обичано на хиляди дребни и огромни фенове Шарено петле сътвори собствен личен образ на Фестивала.

Всички представления са със свободен вход.

Фестивалът " Шарено петле " се провежда и финансира от Община Плевен в креативно и организационно партньорство с ДКТ „ Иван Радоев “ и със съдействието на фондация „ Арт Офис “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР