От 25 май догодина, правото на всеки от нас да

...
От 25 май догодина, правото на всеки от нас да
Коментари Харесай

Готов ли е бизнесът за новия европейски регламент за защита на личните данни

От 25 май следващата година, правото на всеки от нас да бъде осведомен с каква цел се записват персоналните му данни и защо ще бъдат употребявани, ще бъде още по-прецизно предпазено. Тогава влиза в действие новият европейски правилник, признат през 2016 година за обработването на персонални данни и потреблението им. Най-общо, посредством него се вкарва по-голяма отговорност от страна на фирмите към жителите и повода за прецизирането на боравенето с тази сензитивна информация е превръщането на персоналните данни в бизнес за доста компании.  Това оповестиха специалисти по време  на конгрес, проведен от Американската комерсиална камара в България и отдаден на условията и провокациите пред бизнеса в подтекста на идното въвеждане на регламента.

Най-важното, което всеки от нас би трябвало да запомни на този стадий е, че неналичието на единодушие за предоставяне на персонални данни няма да е съображение за отвод на услуга от страна на компаниите. Това е в действителност една от огромните промени, която ще настъпи с влизането в действие на общоевропейския правилник. Въвеждането на новите правила е едно от най-значимите по мащаб, защото ще засегне всички. Няма друга политика,  която да въздейства на толкоз сфери в живота, разясни Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни, по време на форума през днешния ден в столичния Гранд Хотел София.

Чрез общоевропейската рамка би трябвало да се уеднаквят законодателствата по повод отбраната на персоналните данни в 28-те държави-членки на Европейски Съюз, разясни още Караджов. По тази причина, на национално равнище у нас към този момент се готви и смяна в Закона за отбрана на персоналните данни, тъй че да се хармонизира с общоевропейския правилник. Работим дружно с Министерство на вътрешните работи и задачата е до края на годината да бъде прегледана такава смяна в закона, тъй че бизнесът да се приготви за новите правила, добави той.

Около 80% от компаниите в България обаче към момента не са готови за трансформацията, която ще влезе в действие на 25 май 2018 година, призна Венцислав Караджов. В същото време той прикани бизнесът да бъде спокоен, „ тъй като основна разлика във към този момент настоящите правила за отбрана на персоналните данни няма да има. ” Най-отличителната смяна е, че бизнесът би трябвало да дава информация на хората с каква цел се употребяват персоналните им данни, за какъв брой време ще му трябват, както и да не събира данни, които не са му нужни, означи Караджов и още веднъж акцентира: неналичието на единодушие за предоставяне на персонални данни няма да е съображение за отвод на услуга от страна на компаниите.  Разказано през съответен образец, мобилните оператори в този момент работят с колекторски компании, които получават от тях персонални данни, с цел да събират забавени заплащания на клиенти. След влизането в действие на регламента те ще би трябвало да желаят експлицитното ни единодушие да дават персоналните ни данни на колекторски компании и в случай че ние се съгласим или не, това няма да е съображение за подписване на контракт, сподели Караджов. В момента настояването за даване на персонални данни е записано в общите условия на такива контракти, само че при сключването им хората обръщат внимание най-вече на частта с предлаганите съответни предложения и отстъпки. В бъдеще точно тази част няма да е обвързана с изискването за даване на данни.

Най-засегнатите сфери от новия европейски правилник ще са опазването на здравето, банковото дело, застраховането, доставчиците на комунални услуги, мобилните оператори, изясни адв. Таня Точева  от адвокатска адвокатска фирма “Точева и Мандаджиева ”.

В изискванията на непрестанен продан на данни в обществени мрежи посредством мобилни приложения, облачни услуги и изкуствен интелект съвсем няма бранш, в който да не се обработват персонални данни, добави и  Пламен Ангелов от Комисията за отбрана на персоналните данни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР