От 25 декември социалната пенсия за старост се увеличава от

...
От 25 декември социалната пенсия за старост се увеличава от
Коментари Харесай

Още 5 вида пенсии се увеличават от 25 декември

От 25 декември обществената пенсия за напреднала възраст се усилва от 148,71 лева на 170 лева, а с нея се усилват още четири типа пенсии, които не са свързани с трудова активност - пенсията за военна неработоспособност, пенсията за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Това известно решение от актуализацията на бюджета в последните дни на предходния парламент е един от последните нормативни актове, готови от служебното държавно управление. Проектът на разпореждане е оповестен за публично разискване.

Право на обществена пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният приход на член от фамилията към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход, открит за страната през последните 12 месеца. Размерът на ГМД е 75 лева на месец.

Коледа тази година е основна дата за пенсионните промени - невиждано те влизат в действие точно няколко дни преди Нова година, което влече със себе си спомагателни калкулации за Национален осигурителен институт, а надлежно - и добавки за пенсионерите. От 25 декември се чака минималната пенсия да се усили от 300 на 370 лева, таванът на пенсиите да се вдигне от 1440 на 1500 лева От същата дата се преизчисляват и всички пенсии с нов коефициент за всяка година трудов стаж към пенсията, който се усилва от 1,2 на 1,35 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване.

Необходимите средства за тези промени за седемте последни дни на годината са заложени в бюджета на държавното публично обезпечаване. За обществената пенсия за напреднала възраст сумата е 682 400 лева Хората, които получават пенсия, несвързана с трудова активност, са 58 563, съгласно оценката на въздействието на постановлението. От обществената пенсия обаче зависят и два типа добавки - тези за непозната помощ и за ветераните от войните, получавани от 68 058 души.

За обществените пенсии за неработоспособност това ще е втора смяна. От 16 септември бе повишен процентът, който се ползва към обществената пенсия за напреднала възраст, а в този момент ще се усили и самата база. В момента пенсиите на лицата с над 90 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане са 200,76 лева (при 178,45 лева преди), а на лицата с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане сред 71 и 90 на 100 – 185,89 лева (при 163,58 лева преди). От 25 декември размерът им става надлежно 229,50 лева и 212,50 лева

Пенсията за военна неработоспособност зависи от изгубената продуктивност и от военния чин, като размерът й от 25 декември ще бъде от 195,50 до 272 лева Пенсията за гражданска неработоспособност ще бъде също най-малко 195,50 лева, а оптималният й размер става 255 лева Персоналната пенсия става 153 лева Тя се изплаща на многодетни майки, отгледали пет и повече деца и хора, полагали над 10 година грижи за инвалиди в фамилията. Получателите й би трябвало да са навършили пенсионна възраст и да дават отговор на редица други условия, включително приходи до обезпечения най-малък приход, който е 75 лева

Добавката за непозната помощ става 127,50 лева Ветераните от войните получават към пенсията си добавка в размер на обществената пенсия за напреднала възраст.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР